Iedereen zijn eigen route

Wandelnetwerk Zuid-HollandWandelkaarten, wandelboekjes en routebeschrijvingen: we hebben er dozen vol van. En toch… de kaart die je net nodig hebt, zit er nooit tussen. In Zuid-Holland ligt een nieuw wandelroutenetwerk. Met een digitale routeplanner stel je van achter je pc makkelijk je route samen. Handig? Wandelaarster Britta Schmidt probeert uit.

Door Britta Schmidt

Straks ook voor wandelroutes in de Achterhoek en op termijn door heel Nederland, nu nog alleen in Zuid-Holland: de digitale routeplanner. Een paar dagen naar Delft? Ik ga vanuit mijn Maastrichtse woonkamer met de digitale wandelrouteplanner nu zelf mijn eigen wandelroute bepalen. Ik wil starten bij het station in Delft, onderweg een café in voor koffie en ongeveer 17 kilometer lopen. Dat moet toch lukken.

Knooppunt

Het wandelroutenetwerk Zuid-Holland is een knooppuntensysteem, je loopt van knooppunt naar knooppunt. Elk knooppunt heeft zijn eigen nummer. In het beginscherm van zuidholland.wandelen123.nl kies ik voor de optie ‘zelf plannen’, maar voor wie dat niet wil, zijn er ook kant-en-klare routesuggesties. Dan vraagt de planner in welk deelgebied ik wil wandelen. Krimpenerwaard of Duin Horst & Weide? Die namen zeggen me niets, ik sluit het schermpje maar af. Dat kan gelukkig, de kaart van Zuid-Holland komt met het wandelknooppuntennetwerk gewoon in beeld.

Afstand

In het zoekschermpje linksboven vul ik nu Delft in en als vanzelf komen de knooppunten in en om het centrum van de stad in beeld. Knooppunt 15, klik, knooppunt 47, klik, knooppunt 69, klik… de knooppunten komen rechts in beeld samen met de afgelegde afstand. Dat is handig, want met al mijn geklik ben ik opeens toch wel heel ver van Delft! Ik wis mijn route en begin opnieuw. Richting Schipluiden, over 32, 58 en 31. Maar dat wordt te kort. Ik wis het laatste knooppunt en maak er een groter rondje van via 11, 67 en 17.  

Satellietkaart

Ik begin er nu echt plezier in te krijgen. Ik neem de satellietkaart als ondergrond en langs mijn route zie ik nu grijze huizenblokken en groene weilanden. Je krijgt een indruk van de omgeving waar je doorheen gaat lopen. Nu de cafés nog. Maar met toon relevante locaties verschijnt er niets bij mijn route. Dat kan toch niet waar zijn? Google biedt hier uitkomst, voor onderweg vind ik Koffiehuis De Hooiberg in ‘t Woudt. Het ziet er leuk uit.

Rode lijn

Dan is alles compleet en kan de printer aan het werk. Er rolt een mooi kaartje uit van het knooppuntennetwerk rond Delft. De dikke rode lijn is mijn eigen wandelroute. De door mij te volgen knooppunten staan keurig op een rijtje boven het kaartje. Ik heb de smaak te pakken. Ik maak nog een tweede route, vanuit Hoek van Holland langs de zee naar Monster en dan met een grote boog terug. Wat is het leuk om zo wandelplannen te maken! Eind van het jaar wordt ook het netwerk van de Achterhoek toegevoegd aan de digitale wandelrouteplanner. Ik kan niet wachten.

zuidholland.wandelen123.nl

 

Met dank aan Bob Gaster, hoofdredacteur Wandel.nl

Steun ons