Introductiecursus veldmedewerkers

24 november 2014

Op zaterdag 8 november vond een introductiecursus plaats voor veldmedewerkers. Hier werd in gegaan op wat Wandelnet precies doet, maar vooral hoe een wandelroute gemarkeerd en beschreven moeten worden. Vrijwilliger Erik Kool doet verslag:

markeringToen ik het Oud Katholieke Seminarie in Amersfoort binnenstapte wist ik: ik ben op het goede adres. Stevige wandelschoenen en een rij rugzakjes verraadden een grote groep vrijwilligers van Wandelnet. Sommigen pas sinds een paar dagen vrijwilliger, anderen al 15 jaar. Beter laat dan nooit, zo’n introductiecursus.

Tijdens het voorstellingsrondje bleken er heel wat verschillende paden vertegenwoordigd. Er was ook een aantal bureauvrijwilligers van Wandelnet, die de presentaties verzorgden, plus Harold Zijderveld als betaalde kracht.

Bij de presentatie van Wandelnet somde Theo Post de kerntaken op: belangenbehartiging, advies, routedatabank, toestemmingen. Een oplettende toehoorster merkte terecht op dat de belangrijkste taken in dit lijstje ontbraken: beheer en onderhoud van de wandelroutes. Wellicht een tè voor de hand liggende taak! Theo benadrukte de website van Wandelnet met eigen afdeling voor vrijwilligers en het nieuw opgezette digitale meldpunt voor onduidelijkheden en blokkades op de route.

Vervolgens de workshops ‘markeren’ door Feiko Prins en ‘routebeschrijving’ door Fred Triep. In het gesprek met de zaal passeerden interessante punten de revue, zoals: wat zijn de meest praktische methoden van markeren (op bomen: verf; op metalen palen: stickers; op kunststof palen: sticker op metalen plaatje), hoe bevestig je de plaatjes (gewone schroeven zijn ook prima i.p.v. de één-richting-schroeven; op de paaltjes van routenetwerken kan je vaak montagekit gebruiken).

Het markeren en beschrijven van splitsingen en kruisingen leverde ook heel wat gespreksstof op. De term ‘T-splitsing’ is taboe. Maar hoe omschrijf je de juiste richtingverandering bij een vijf- of zessprong? Gelukkig is er documentatie die duidelijke aanwijzingen geeft. De boekjes ‘markeren moet je leren’, ‘wandelroute in de steigers’ en ‘alsmaar rechtdoor’ vonden gretig aftrek.

Na de lunch het echte werk, namelijk een route markeren. Er was een route beschreven door het prachtige Bergkwartier waarin zo’n beetje alle besproken situaties aan bod kwamen. In groepjes van vijf gingen we op pad om (virtueel) een markering volgens de regels der kunst aan te brengen. En vervolgens om de weg terug volgens de regels der kunst te beschrijven. De zwaarste opgave daarbij bleek toch wel te zijn hoe je in een bos na tig onduidelijke paadjes een bepaald zijpad aangeeft. Weet iedereen wel wat een eikenboom is? En hoe tel je het aantal vertakkingen in de stam?

Het was een nuttige en inspirerende bijeenkomst met ideaal wandelweer!

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons