Je hebt voetganger en wandelaars en...

9 september 2014

In mijn werk maak ik nog wel eens onderscheid tussen wandelaars en voetgangers. Maar je komt al snel in jargon terecht. En ik kwam deze week op een categorie die ik niet direct kon plaatsen.

Definities

Bij Wandelnet vinden we een wandelaar iemand die voor zijn plezier gaat lopen, zeg maar met een 'recreatief' doel. Een voetganger daarentegen beweegt zich 'utilitair', dat wil zeggen functioneel, bijvoorbeeld van huis naar station of school lopen. Een wandelaar is dus recreatief, een voetganger utilitair.

Achter de schermen

In de aandacht die organisaties en overheden aan 'lopen' schenken, zit ook deze tweedeling. Van oudsher is Wandelnet er bijvoorbeeld voor wandelaars en richt de voetgangersvereniging zich op de voetganger. En in de beleidsaandacht worden er verschillende accenten gelegd. Voor wandelaars is toegankelijkheid en beleving heel belangrijk. Voor voetgangers is fysieke inrichting en veiligheid meer punt van aandacht.

Gelijke belangen

Toch kun je stellen dat de belangen voor het grootste deel overeen komen. In betere afstemming is daar voor de toekomst volgens mij nog heel veel winst te behalen. Een mooi voorbeeld van kort geleden is de publicatie Lopen Loont van het CROW. Daar werkten wij, net als voetgangersvertegenwoordigers heel mooi samen. Goed voorbeeld van wat langer geleden, is de Habitatcoalitie waar verschillende partijen elkaar opzochten rondom de 'mens (te voet) in de openbare ruimte'. Op 30 oktober vindt een netwerkbijeenkomst plaats met de titel 'hoe gaat het beter lopen in Nederland'. De komende tijd kijk ik graag vanuit de belangenbehartiging waar we elkaar nog meer kunnen versterken, want: 'lopen loont'.

Honden-uitlaters

Sommige categorieën zijn evident. Pieterpadlopers, deelnemers aan De Vierdaagse en gezinnen die op een mooie zondagmiddag een rondje lopen in het bos, zijn échte wandelaars. Lopen naar school, van huis naar de bushalte en te voet je boodschappen doen, valt duidelijk in de categorie 'voetganger'. Maar wat moet je met al die mensen die hun hond uitlaten? Ze zoeken vaak een mooi, 'recreatief' rondje. Maar een keertje overslaan is er niet bij; die hond moet er natuurlijk uit en dat zou je met weinig moeite toch ook heel 'functioneel' kunnen noemen. Wie helpt mij uit deze definitiekwestie???

 

 

Ankie
coördinator belangenbehartiging
Wandelnet

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. Weljo

  Een wat late reactie, maar misschien toch van belang.
  Ik heb een hond die veel moet lopen.
  Daarom beschouw ik mijzelf niet als voetganger, noch als wandelaar, maar als loper.
  De gemiddelde, totale dagafstand die wij gezamenlijk lopen ligt rond de 10-15 kilometer, meestal stevig doorstappend.
  Hoewel niet in één keer dus die afstand, maar er zit in het algemeen één afstand bij die rond de 8 kilometer ligt. Blijft dus - in mijn optiek - lopen, niet wandelen.
  Ik voel mij niet geroepen om afstanden als een vierdaagse of zo te gaan doen, maar draai ook mijn hand (voeten?) niet om voor een stuke van 20 kilometer in één keer (rondje woonplaats). Zie mijzelf niet als 'sportief'.

  Nu komt het punt waardoor ik op deze site terecht kwam: omdat ik graag de juiste schoenen heb om het wat stevigere lopen te kunnen doen, zonder dat ik elke paar maanden nieuwe schoenen nodig heb, zocht ik een definitie voor 'wandelaar'.
  Tot nu toe op een paar Lowa's, steeds sportschoenen binnen 2 maanden versleten. Die laatsten stonden aangeprezen als wandelschoenen, maar blijken achteraf meer voor "runners" (Nike, Reebok) te zijn.

  Op een andere site gelezen dat wandelschoenen zo'n 1200 kilometer zouden mee kunnen gaan. Commentaren op die site geven aan dat anderen ook die snelle slijtage van voor wandelen aangeprezen schoenen ervaren. De verkeerde schoenen kiezen maakt dat de goedkopere sportschoen dan toch duurder uitpakt.

  Misschien is dit niet de juiste plek voor een schoenenslijtagediscussie. In dat geval hoop ik dat de reactie mij de juiste plek daarvoor wil wijze.
  Ik zie reacties met veel belangstelling tegemoet.

 2. AvanDijk

  Aha, die van Miekiel kende ik nog niet. Ook een interessante...

  Zo vroeg ik me vanmorgen af of ik een utilitaire of recreatieve fietser was. Op weg naar mijn werk (utilitair) koos ik toch voor een leukere (recreatieve) route door de stad. Net ietsje langer, maar wel veel leuker fietsen. 't Is maar een definitiekwestie...

 3. miekiel

  Ik sprak een aantal jaar geleden iemand die onderscheid maakte tussen iemand die maar een paar kilometer liep (dat vond hij een wandelaar) en iemand die per dag meer dan zeg maar 20 kilometer liep (deze noemde hij een loper). Dus iemand die zijn hond uitlaat en niet meer dan 20 kilometer loopt is dan een wandelaar.

 4. rouwmaat

  Is er wel zo'n scherpe scheidslijn tussen recreatief en utilitair? Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn studententijd regelmatig 's zaterdags wandelend door de parken naar het stadscentrum ging, een afstand van 5km. Lekker wandelen en naar de markt mijn fruit kopen. Ik ga dan wandelen om te wandelen, maar ben ook utilitair en dus voetganger.

  En de hardloper? Deze beweegt zich ook voort over dezelfde wegen/paden als de voetganger en wandelaar, maar is dit een wandelaar? Mijn inziens niet. En als je hardloopt van werk naar huis? Mogelijk is dat alleen utilitair en sportief, maar is het daarmee ook per definitie recreatief?

 5. schuttermajoor

  Je mag hopen dat mensen met een hond zich zoveel mogelijk gedragen als wandelaars met een wandelende hond. En dat er mogelijkheden voor honden zijn om op hun manier te wandelen. Helaas dwingen terreinbeheerders (waaronder ook de meeste gemeenten) mensen die samen met hun hond willen wandelen tot loopgedrag dat past bij een voetganger. Daarbij wil ik niet ontkennen dat dat in bepaalde omstandigheden voor iedereen beter is....

Steun ons