Juridische les in Heemstede

10 mei 2016

Ik zeg het wel eens vaker; 'belangenbehartiging' is vaak een kwestie van lange adem. De spoorwegovergang in Heemstede is daar nu zo'n typisch voorbeeld van.

Naar de rechter

Het vertegenwoordigen van wandelaars en het behartigen van hun belangen doen we bij Wandelnet het liefst vanuit een positieve en constructieve houding. We denken dan bijvoorbeeld met gemeenten mee over een goede wandel-oplossing, we delen ervaringen en we putten uit onderzoeksgegevens. Kost wel tijd, maar vaak met een mooie oplossing voor alle partijen èn in het belang van de wandelaar.

Maar in uitzonderlijke gevallen, maakt ook Wandelnet wel eens een stap naar de rechter.

Heemstede

En in Heemstede vonden we daar aanleiding toe. Daar ligt een spoorlijn (parallel aan een doorgaande weg en het water van de Leidsevaart) die de woonwijken aan de ene kant afsluiten van het duingebied en de natuur aan de andere kant. Gelukkig lag daar een spoorwegovergang die voor de noodzakelijke verbinding voor wandelaars en fietsers zorgt.

'Lag', want er was een moment dat ProRail deze overweg verwijderde en er hoge hekken plaatste. Overweg weg...

Uitspraak

Om een lang verhaal kort te maken, deed de hoogste rechter de uitspraak dat ProRail dat helemaal niet had mogen doen. We dachten dat hiermee ook de oplossing in zicht zou zijn. Voor deze duidelijkheid gingen Fietsersbond en Wandelnet immers naar de rechter.

De overweg is nóg dicht

Inmiddels heeft ProRail onderzoeken laten doen naar de oplossing, buigt de gemeente zich opnieuw over de kwestie, worden alle argumenten nog eens herhaald, maar niet met resultaat... de overweg is nog steeds dicht. In al mijn naïviteit dacht ik dat in Nederland iedereen zich gewoon aan de wet moest houden, ook ProRail. De gemeente Heemstede gaat nu waarschijnlijk over tot het opleggen van dwangsommen van 10.000 euro per dag (ook conform de uitspraak van de rechter). Leidt dit tot een oplossing?

Moedeloos

Het belang van de overweg is evident. Alternatieven voldoen bij lange na niet aan de normen en kwaliteit. Uitspraak in Hoger Beroep was volstrekt helder: ProRail moet overweg openen en voor veilige doorgang zorgen en heeft de overweg tegen de wet in afgesloten. Maar de overweg is verdwenen...

Je zou er haast moedeloos van worden. Met bewondering zie ik dan weer de inzet van alle vrijwilligers van de Fietsersbond en Wandelnet die (schijnbaar!) onvermoeibaar zijn en de belangen van wandelaars en fietsers voorop stellen.

Ons pleidooi

Over het feit dat de overweg veilig moet zijn, is geen enkel misverstand. En zelfs met begrip voor procedures, stelt Wandelnet zich op een duidelijk standpunt: op zo kort mogelijke termijn de overweg op een veilige manier openen met een tijdelijke voorziening en tegelijkertijd met een redelijke termijn werken aan een structurele oplossing. Klinkt dat nu heel raar?

Ik hoop van harte dat de gemeente Heemstede doorzettingskracht heeft om te gaan werken in de letter èn de geest van de uitspraak van de rechter. Want wandelaars zitten niet te wachten op een 'never ending story'...

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons