kantoorwandelen

17 maart 2016

Pas vorige week hoorde ik het woord 'kantoorwandelen' voor het eerst. Bleek overigens dat ik niet helemaal op had zitten letten, want in juni van het afgelopen jaar was er al een artikel over verschenen in de Volkskrant.

Kantoorwandelen

Het idee achter kantoorwandelen is dat je ten minste twee uur per dag níet op je stoel zit. Dus niet wandelen in de zin van een wandeling, maar meer als rondlopen. Studies (in Engeland) wijzen uit dat dit aantoonbaar positieve effecten heeft ten aanzien van hart- en vaatziekten en diabetes onder andere. Staand vergaderen, de koffie-automaat op afstand en de lift bieden deels uitkomst. Zelf probeer ik me bijvoorbeeld aan te wennen om meer lopend te gaan bellen, want waarom zou je dat eigenlijk nog zittend doen?

Lunchwandelen

Iets anders is het lunchwandelen. Even een ommetje met je collega's en een boterhammetje voor onderweg. Gek genoeg doen we daar bij Wandelnet nauwelijks aan. Zelf niet, omdat ik meestal op de fiets naar kantoor kom en denk dat ik daarmee al een eerste portie bewegen te pakken heb. Maar zo'n 'beweeg-break' rond het middaguur is natuurlijk heel gezond en effectief. Zeker bij een dag zonder externe afspraken. Winst zit 'em dan vooral nog te halen bij sommige kantoorterreinen en bedrijvenparken die helemaal niet zijn ingericht op wandelaars. Het mag ook best leuk zijn ;-)

Naar kantoor wandelen

En dan van nog heel andere orde. Lopen is voor heel veel mensen ook een onmisbare mobiliteitsschakel om van huis naar kantoor te komen (en weer terug). Voor een grote groep is van deur tot deur lopen niet weggelegd vanwege de afstand, maar dan toch op zijn minst voor een stuk. Misschien wel naar de bushalte of het station of in het 'ergste geval' van je deur naar de parkeerplaats...

Het wordt tijd om kantoorwandelen meer onder de aandacht te brengen, in welke vorm dan ook! Bewegend leren is zo'n trend; dat zou ook op kantoor beter ingebed kunnen worden.

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons