Ken jij Sofie?

11 juli 2014

Afgelopen week had ik een afspraak voor een lunch-wandeling met Sonja. We zijn professioneel gezien 'buren' geworden en zij kende Amersfoort nog niet. Twee vliegen in één klap dus; een zakelijke bespreking en ondertussen Amersfoort leren kennen.

Sofie

Vanaf het station liepen we de stad in. Eén van mijn eerste vragen aan haar was: "ken je Sofie?". Nee dus. Gelukkig stonden we bij een voetgangerslicht en kon ik haar direct aan Sofie voorstellen:

Met enige trots vertelde ik dat Sofie een Amersfoorts meisje is dat op verschillende plekken in de stad symbool is geworden voor voetgangers en wandelaars. Eigenlijk is alles begonnen in 2000 toen ene 'Papillon' bij het gemeentebestuur kenbaar maakte dat hij het traditionele 'mannetje' had vervangen door Sofie. Een ludieke actie, maar sinds die tijd worden alle voetgangerslichten die aan vervanging toe zijn, opgevrolijkt door Sofie.

Het vrolijk voortstappende meisje wordt sindsdien ook op andere plekken ingezet. Bijvoorbeeld om de looproute van het centraal station in Amersfoort naar de binnenstad te markeren.

 

Alles Is Gezondheid...

Maar dan over Sonja en haar collega Karin. Sonja werkt voor het ministerie van VWS. Ze is programmaleider van het Nationaal Preventie Programma 'Alles is gezondheid...'. We hebben dus tijdens onze lunchwandeling letterlijk en figuurlijk de koppeling gelegd tussen wandelen en gezondheid. Open deur...

Het boeiende van de aanpak binnen dit Programma is dat ze proberen nieuwe relaties te leggen tussen overheid, marktpartijen en andere organisaties. En, verrassend genoeg, zo vind ik, lukt dat heel behoorlijk. Mede dankzij het enthousiasme van de mensen bij het programmabureau en de energie die momenteel op dit thema zit, willen veel partijen hier 'bij horen'.

Over de grens

De winst van deze aanpak ligt in het feit dat er nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan. Het programmabureau zorgt er ook voor dat je met andere, nieuwe, partijen in contact komt. Ik ben benieuwd wat daar voor Wandelnet in zit! Wij staan er voor open om over onze eigen 'grens' heen te kijken.

Wist je trouwens dat Sofie ook over haar grenzen heen kijkt. Ze is inmiddels ook in andere steden terug te vinden. Weet jij waar?

Tot slot, voor de juristen onder ons. Sofie is als voetgangerslichtmeisje gewoon rechtsgeldig. De Wegenverkeerswet schrijft voor dat in de lamp het symbool van een voetganger verplicht is, maar de vorm is niet nader omschreven.Ankie
coördinator belangenbehartiging
Wandelnet

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons