Veerponten
Veerponten bieden een uitkomst voor wandelaars bij barrières in de vorm van water.
Veerponten bieden een uitkomst voor wandelaars bij barrières in de vorm van water.
Ook water werpt regelmatig een barrière op. Tot voorkort lagen er op veel plekken veerponten om deze barrières te overbruggen. Deze veerponten zijn niet alleen van belang voor recreanten zoals wandelaars en fietsers, ze vormen ook belangrijke schakels die gemeenschappen verbinden met hun voorzieningen. Helaas is de financiering van veerponten door provincies en gemeenten op meerdere plekken een probleem. Dit kan betekenen dat er veerponten verdwijnen of onbetaalbaar worden, met grote gevolgen voor veel Wandelroutes. Wandelnet komt in actie voor het behoud van de veerpont.
De Veerpontencoalitie is een samenwerkingsverband van verschillende recreatieorganisaties; ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU, TeVoet, Vrienden van Veerponten en Wandelnet. Gezamenlijk zetten deze partijen zich in voor het behoud van veerponten. Het verdwijnen van een veerpont heeft namelijk grote gevolgen voor recreatieroutes. De gemiddelde omweg bij het verdwijnen van een veerpont is 17 kilometer. Om het verdwijnen van veren te voorkomen, start de Veerpontencoalitie campagnes en petities.
In 2023 lanceerde de Veerpontencoalitie de petitie ‘Ik houd van veren’, waarin de provincie Gelderland werd opgeroepen om de veren te blijven ondersteunen. Gelderland is de provincie met het meeste water, en daardoor de meeste veren. Als aanvulling op de petitie werd de campagne #ikveeropjou gelanceerd. Onder deze hashtag konden liefhebbers van veren hun lofzang over de Gelderse veren delen met de wereld en met de provincie. De campagne leverde een mooi resultaat op: meer dan 26.000 mensen ondertekende de petitie, wat resulteerde in een reservering van 500.000 euro voor het behoud van de veren.
Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!
Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?
Help jij mee? Geef aan Wandelnet, samen beschermen en onderhouden we wandelroutes.
Als wandelaar een extra stapje zetten? Word vrijwilliger bij Wandelnet en maak het verschil in het veld.
Wandelen kan je overal doen, zomaar op geluk. Maar met een wandelgids weet je zeker dat je niets mist!
Klopt een wandelroute niet meer of kom je onderweg een barrière tegen? Meld het via Meldpuntroutes.nl.