Belangenbehartiger Groningen
Sinds 2018
Ik ben nu zo'n vier à vijf jaar belangenbehartiger voor Wandelnet in de provincie Groningen. Toen ik stopte met werken, kreeg ik een mailtje van Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet. Een week later zat ik op het kantoor in Amersfoort te praten over belangenbehartiging en snel daarna was ik aanwezig bij een bijeenkomst voor vrijwilligers. Het voelde direct goed.
Speerpunten
Ik heb drie speerpunten. Allereerst de beïnvloeding van beleid, zowel op provinciaal als op gemeentelijke niveau. Dat betekent reageren op of ideeën aandragen voor bijvoorbeeld een nota mobiliteit of vrijetijdseconomie. Of meepraten over de omgevingsvisies. Als tweede zijn er infrastructurele knelpunten die om aandacht vragen, met name bruggen en spoorwegovergangen. Als derde besteed ik tijd aan contacten; met de padcoördinatoren van Wandelnet en met andere organisaties zoals Staatsbosbeheer, het Routebureau, het Groninger Landschap, de ANWB en de Fietsersbond. Waar nodig trekken we samen op bij bepaalde projecten.
Successen
De terugkeer van de Paddepoelsterbrug ten noorden van de stad Groningen is een mooi succes. Een gedeeld succes want daarbij heb ik samengewerkt met een aantal andere belangenorganisaties. De in 2018 kapot gevaren brug werd weggehaald en leek voorgoed verloren te zijn. Door de acties, waarin Wandelnet een belangrijke rol heeft gespeeld, komt de brug nu toch terug als fiets- en voetbrug. Daarvoor is tot aan de Tweede Kamer en de minister strijd geleverd. Aan de wensen van de wandelaars wordt nu echt tegemoetgekomen, ook een goede landschappelijke inpassing van de brug is in afspraken vastgelegd.
Uitdagingen
We dachten dat we in 2019 goede afspraken hadden gemaakt met Prorail over een viertal onbewaakte spoorovergangen bij Loppersum. Een zou worden beveiligd, een zou worden vervangen door een loopbrug over het spoor, een zou worden omgeleid via een tunneltje onder het spoor en een kon gesloten worden. Maar geheel tegen de verwachtingen in zijn er nu opeens veel bezwaren vanuit het dorp tegen de plannen. Vervelend want de tijd dringt. Prorail staat onder tijdsdruk, men moet uiterlijk 2023 alle onbeveiligde overgangen beveiligen of sluiten.
Een andere belangrijke activiteit is het aansluiten van het Groningse wandelnetwerk op het Duitse wandelnetwerk, net over de grens. Vooral van Duitse kant maakt men zich daar erg sterk voor. Ook voor onze routes is het fijn. Een LAW als het Groot-Frieslandpad, dat tot aan het Duitse Leer loopt, zal er voordeel van hebben.
Tip
Eigenlijk is de hele provincie één grote geheime wandeltip. Het is een fantastisch gebied met zeven landschapstypen en de stad Groningen als de spreekwoordelijke 'kers op de taart'. En natuurlijk ook met Winsum als mooiste dorp van Nederland in 2020. Wandelaars beginnen de provincie zo langzamerhand te ontdekken. Er is dan ook een goed wandelnetwerk uitgerold in de laatste jaren. Het Groningse deel van het Noaberpad is prachtig; meanderende beekjes met onvermoede vergezichten maar ook heidevelden en bossen. Voor veel mensen is het een openbaring omdat men dit niet vermoedt in Groningen.
Blijf op de hoogte!
Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!
Help jij mee?
Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?
Doneren
Help jij mee? Geef aan Wandelnet, samen beschermen en onderhouden we wandelroutes.
Vrijwilligers
Als wandelaar een extra stapje zetten? Word vrijwilliger bij Wandelnet en maak het verschil in het veld.
Wandelgidsen
Wandelen kan je overal doen, zomaar op geluk. Maar met een wandelgids weet je zeker dat je niets mist!
Meldpuntroutes
Klopt een wandelroute niet meer of kom je onderweg een barrière tegen? Meld het via Meldpuntroutes.nl.