PERSBERICHT
Amersfoort, 15 juli 2020

Het Krijtlandpad in Zuid-Limburg is vernieuwd

Het krijtlandpad, een honderd kilometer lange wandelroute door de heuvels van Zuid-Limburg, is vernieuwd. Je komt nu door nieuwe natuurgebieden en wandelt meer dan voorheen over onverharde paden; zachte grasdijken, verende bospaden of struinend door natte, struweelrijke graslanden. Langs boomgaarden, indrukwekkende kastelen en de lustig door de weilanden meanderende Geul en Gulp. En natuurlijk passeer je de Curfsgroeve met haar steile mergelwanden waar je vanaf het uitzichtplateau letterlijk terug in de tijd kijkt. Maastricht ontvangt je met de Groene Loper, het nieuwe wandel-en fietspad boven op de tunnel van de A2, waardoor je zorgeloos de stad binnen wandelt.

Naar het hoogste punt van Nederland
Wie in Nederland in de heuvels wil lopen, moet naar het zuiden van Limburg. Het Krijtlandpad brengt je naar het hoogste punt van Nederland; de ruim 320 meter hoge Vaalserberg. Een uitdagende route met holle wegen, natte beekdalen, pittoreske dorpjes en unieke hellingbossen. En natuurlijk met regelmatig stijgen en dalen. De vergezichten, vaak tot over de Belgische grens, zijn in elk jaargetijde adembenemend. De totaal vernieuwde route is nu honderd kilometer lang, telt zes etappes en gaat voor meer dan zestig procent over onverharde wegen.

‘Thuis’ voor dassen en bevers
Het Limburgse krijtlandschap is een bijzonder landschap. Het is een dalen-landschap, miljoenen jaren geleden ontstaan door riviertjes die zich een weg baanden door het Krijtplateau. Zo ontstond een landschap met een overvloed aan valleitjes, steile hellingen en meanderende beekjes. En met een speciale flora en fauna. De voedselarme graslanden op de kalkrijke bodems behoren nu tot de soortenrijkste graslanden van Europa. De hellingbossen zijn uniek voor Nederland. Dassen en bevers lijken zich nergens in Nederland meer thuis te voelen dan hier in de Limburgse heuvels.

Rondwandeling
Het Krijtlandpad is een rondwandeling met één dwarsverbinding. Maastricht, Gulpen, Valkenburg en Vaals zijn de vier grootste plaatsen langs de route; elk met hun eigen karakter en geschiedenis, een gevarieerd aanbod van verblijfsaccommodaties en goede OV- verbindingen. Horeca is ruim voor handen langs het Krijtlandpad. Op een stuk vlaai kun je prima wandelen. En wat smaakt er beter aan het eind van de dag dan een glas bier, wijn of appelsap van Limburgse bodem?

Samenwerking
Mede door de inzet van de vrijwilligers van de padwerkgroep en de Provincie Limburg is er na 15 jaar een vernieuwde route en een nieuwe wandelgids.

De gids, Streekpad 7 Krijtlandpad (ISBN 978-94-92641-10-6), is vanaf nu te koop in de (online) boekhandel en rechtstreeks bij Stichting Wandelnet.

Meer informatie over de route is te vinden op de routepagina over het Krijtlandpad op onze website.

Veel wandelplezier!

Voor meer informatie:
Marco Barten (communicatieadviseur Stichting Wandelnet)
tel: 06 21 64 96 09
e-mail: mbarten@wandelnet.nl


Persbericht in Word-versie

Coverbeeld van de gids

Twee foto's die voor publicatie beschikbaar zijn onder vermelding van de fotograaf Luuk Gijselhart:

Wandelaars op het Krijtlandpad

Sfeervolle landschapsfoto Krijtlandpad

Logo mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg.jpg logo Wandelnet.jpg

info@wandelnet.nl | www.wandelnet.nl
       
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid