Op donderdag 8 september overhandigt Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) het eerste exemplaar van de wandelgids aan de Peter van 't Hoog (gedeputeerde Provincie Gelderland).
PERSUITNODIGING
donderdag 8 september 2022

cover boven optie 3 Wandelaars bij plas ten NO van Rijswijk (Gld

Persuitnodiging: Overhandiging nieuwe wandelgids van het Betuwepad aan gedeputeerde Peter van 't Hoog

Bloeiende bloesems, groene weides, slingerende rivieren, uiterwaarden en karakteristieke stadjes. Dat is de Betuwe ten voeten uit. Letterlijk zelfs, want wandelen is een perfecte manier om de streek te ontdekken. Het nieuwe Betuwepad wijst je de weg. Op donderdag 8 september overhandigt Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) het eerste exemplaar van de wandelgids aan Peter van 't Hoog (gedeputeerde Provincie Gelderland).

De route
Het ‘kersverse’ Streekpad begint en eindigt bij het station in Tiel en is 146 kilometer lang. Het Betuwepad doet vier steden, of beter gezegd, stadjes aan: Tiel, Buren, Culemborg en Rhenen. Het is een grote, rondgaande wandelroute door de Betuwe, die is op te splitsen in kleinere etappes. Zo kun je er een meerdaagse tocht van maken. Het Betuwepad biedt volop variatie. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. In het voorjaar kun je genieten van bloeiende boomgaarden, in de nazomer wandel je langs fruitstalletjes.

Het initiatief voor het Betuwepad komt van de voormalige burgemeester van Buren, Jan de Boer. Als wandelaar wist hij dat de Betuwe als één van de weinige regio’s nog geen meerdaags wandelpad kende. Dat moest veranderen. De basis van het Betuwepad wordt gevormd door een 11-tal Klompenpaden.

Fruit
Wie ‘Betuwe’ zegt, zegt bloesems en fruit. Fruitbomen gedijen goed op de vruchtbare stroomruggen, ontstaan doordat de rivieren er eeuwenlang hun slib afzetten. Nergens in ons land wordt er zoveel fruit geproduceerd als in de Betuwe; zowel oude, traditionele rassen als nieuwe soorten. Laagstambomen zijn goedkoop en efficiënt, omdat het fruit laag aan de stam zit. Maar juist de ouderwetse hoogstamboomgaarden sieren de streek; ze zijn van cultuurhistorische waarde.

Flipje
Ken je Flipje nog? Jarenlang stond het bessenmannetje uit Tiel symbool voor het Betuwse fruit. De oudste jamfabriek van Nederland, ‘De Betuwe’, zette Flipje in om haar product te promoten. Met succes, want Flipje werd razend populair. Totdat de fabriek begin deze eeuw uit de streek verdween. Flipje kreeg een standbeeld op de Markt in Tiel. Je vindt hem ook in het museum, nabij het begin- en eindpunt van het Betuwepad.

Meer informatie over het Betuwepad is te vinden op de website van Wandelnet. www.wandelnet.nl/betuwepad

Betuwepad cover

Noot voor redactie/niet voor publicatie

Je bent welkom om op 8 september aanwezig te zijn bij de overhandiging van de wandelgids. De overhandiging is onderdeel van de Ode aan het Betuwepad. Een feestelijke bijeenkomst met sprekers en een wandeling.

Wat: Ode aan het Betuwepad
Wanneer:
Donderdag 8 september, 13.30-16.30 uur, overhandiging wandelgids rond 14.30 uur.
Waar: Appelcafé Gruun, Zijveling 1, 4032 NT Ommeren
Aanmelden:
graag vooraf aanmelden met vermelding van medium bij Tari Simonis, marketingcommunicatiemedewerker via tsimonis@wandelnet.nl

Het Betuwepad is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Gelderland, de Regiodeal FruitDelta Rivierenland en het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van FruitDelta Rivierenland.

info@wandelnet.nl | www.wandelnet.nl
       
Bekijk online - Privacybeleid