Lentewandeltip: ontdek de Koloniën van Weldadigheid

In het Drents-Friese zandgebied werden tussen 1818 en 1824 ontginningskoloniën gesticht door de 'Maatschappij van Weldadigheid'. Deze Maatschappij, die werd opgericht ter bestrijding van armoede in de steden, vormt een bijzonder hoofdstuk in de Fries-Drentse ontginningsgeschiedenis. Het zuidelijke deel van het Friese Woudenpad voert je mee langs deze intrigerende geschiedenis.

Langs het Friese Woudenpad vindt u tekenen die herinneren aan lang vervlogen tijden. Het landschap tussen Wilhelminaoord en Boschoord is voor een groot deel door de activiteiten van de Maatschappij gevormd. Wilhelminaoord is een typische veenontginning, bestaande uit twee evenwijdig aan elkaar lopende woonlinten, waarvan de belangrijkste de Koningin Wilhelminalaan is. Hier staan nog verschillende koloniehuisjes, enkele werkplaatsen, twee grote boerderijen van de Maatschappij (hoeve Koning Willen III en hoeve Prinses Marianne) en een schooltje uit 1821.

Wandelaars Welkom arrangement bed and breakfast 'Hierboven'
Na uw wandeling is het heerlijk aankomen bij bed and breakfast Hierboven. Deze bed and breakfast is gevestigd in een authentieke pastorie, naast het Koloniekerkje van de Maatschappij van Weldadigheid. Er zijn drie ruime, sfeervolle kamers met fijne bedden. Naast een heerlijk ontbijt heeft u de mogelijkheid om een lunchpakket mee te nemen en bij Hierboven te dineren.

Wandalarrangement voor twee personen: 2 nachten overnachten, inclusief ontbijt, beide dagen een meeneemlunch vol lekkere en gezonde producten en één keer heerlijk dineren voor maar €95 p.p. Een aanbod op maat is ook mogelijk. Kijk hiervoor op hierboven.nl.

De route
Trajectdeel Boijl - Wilhelminaoord van het Friese Woudenpad brengt u langs het Rustoord Wilhelminaoord. De Domelapad variant (ca 50.km) van het Friese Woudenpad is in combinatie met het traject Wlhelminaoord - Steenwijk uitermate geschikt voor een meerdaagse (rond)wandeling in het verrassende Steenwijkerland. Kijk hiernaast voor de routes.

 

Bekijk de route hier

Steun ons