Leusden Wandelgemeente van het Jaar 2017

15 mei 2017

Leusden wandelgemeente 2017Leusden is uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2017. De gemeente scoorde hoge punten met haar Valleiroute.

Valleiroute

Leusden is volgens Wandelkrant te voet het meest vriendelijk voor wandelaars. De Utrechtse gemeente scoorde hoge punten met haar Valleiroute. De fraaie wandeling van negentien kilometer gaat over onverharde paden door een eeuwenoud cultuurlandschap.  Een heerlijke afwisseling van bosjes, bomenrijen, weiden, heidevelden en akkers.

Wandelpaden

Leusden heeft de wandelaar veel te bieden. Er zijn fraaie wandelingen te maken door de bossen en heide van Landgoed Den Treek-Henschoten. Bijzonder is ook het groene lint van de Liniedijk dat overgaat in het oude besloten cultuurlandschap van akkers, boerderijen en bossen. De gemeente heeft in totaal 275 kilometer aan wandelpaden die jaarlijks worden gecontroleerd.

Wandelingen

Leusden onderscheidt zich verder door de aanwezigheid van klompenpaden, een beeldenroute en een Filosofenpad. Daarnaast zijn er een aantal routes voor minder validen en samen met een sociaal centrum heeft de gemeente zelfs ‘duwmaatjes’. De gemeente organiseert bovendien een Boerenwinterwandeling, Happen en Stappen en in december een Lichtjeswandeling.

Prijs

Wethouder Jan Overweg ontving als prijs een bronzen beeld. De verkiezing is georganiseerd door 'te voet', de wandelkrant van Nederland. De twee andere genomineerde gemeenten waren Alkmaar en Apeldoorn.

 

Foto: wandelaars op Landgoed Den Treek-Henschoten (Wandelkrant te voet)

Steun ons