Is lopen minder leuk dan wandelen?

26 januari 2018

Wanneer 'loop' je en wanneer 'wandel' je eigenlijk? Wat mij betreft maakt het niet zo veel uit: we zijn blij als mensen zich te voet verplaatsen. En toch is er verschil! Dat merk ik in mijn werk als belangenbehartiger.

Kwestie van definitie

Zelf hanteer ik het begrip 'lopen' als een verzamel-aanduiding: lopen staat gelijk aan 'je te voet verplaatsen'. Doe je dat met een recreatief oogmerk, dan ben je wandelaar (en is de activiteit ook te beschouwen als wandelen). Doe je dat met een functioneel doel, dan ben je voetganger (maar heet de activiteit 'lopen'). Volg je het nog? Lopen is dus meer dan wandelen, maar wandelen is een vorm van lopen. Net zoiets als labradors en honden: niet alle honden zijn labradors, maar wel alle labradors zijn honden ;-)

Waarom zo ingewikkeld maken?

Wat doe je toch moeilijk, zou je kunnen denken... (en dat denk ik zelf ook wel eens ;-). Maar als ik in mijn werk opkom voor het belang van lopen, dan vraagt dit altijd uitleg. Zeker als de naam van je organisatie 'wandel'net is... Toch vinden we lopen in de meest brede zin van het woord een belang dat we graag vertegenwoordigen bij Wandelnet. 

De praktijk

Want... wat is de praktijk? Voor het station van Amsterdam Centraal lopen mensen te wandelen, omdat ze toerist zijn en een stadswandeling gaan maken. Maar daar lopen ook mensen te lopen, omdat ze onderweg zijn naar hun werk. En die wandelaar en voetganger hebben er beide belang bij dat er voldoende ruimte is om te lopen, dat het (verkeers)veilig is, dat functies nabij zijn en dat het een aantrekkelijke omgeving is om je te voet te verplaatsen. De praktijk is ook dat sommige mensen op zondag wandelen in het bos, maar diezelfde mensen hun kinderen op maandag lopend naar school brengen. In de kern maakt het dus voor de belangen van lopen niet veel verschil, hooguit in details op basis van het motief dat mensen hebben.

Is lopen minder leuk?

Stel dat je deze redenering als vertrekpunt neemt. Is lopen dan ook minder leuk dan wandelen? Loop je, omdat het moet? En wandel je, omdat het leuk is? Maar lopen kan ook heel leuk zijn!

Tijd voor een oproep: wandel naar je werk! (of loop naar je werk)

Op donderdag 5 april roepen we heel werkend Nederland op om lopend naar je werk te gaan (een deel van de afstand mag ook!). En we doen dat onder het mom van 'wandel' naar je werk. Gewoon, omdat dat beter bekt dan 'loop naar je werk'.

Doe jij ook mee? Omdat het leuk is! En gezond en het je ook inspiratie en rust geeft om je werkdag fris te starten.

Kijk ook even naar het filmpje van Erik Scherder over wat lopen met je brein doet!

 


Ankie
adjunct directeur
coördinator belangenbehartiging
Wandelnet

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. AvanDijk

  Leuk dat je reageert! Tijden veranderen, Rob. En Wandelnet beweegt mee, maar niet ten koste van onze 'roots', dus wandelen blijft beslist speerpunt.
  Een voetgangersvereniging is er inderdaad niet meer en wij willen graag wat binnen dat domein betekenen (zonder direct een voetgangersvereniging te zijn). Natuurlijk zijn we al sinds 'Wandelplatform' ook belangenbehartiger, precies zoals de Fietsersbond en juist niet het Fietsplatform (dus die vergelijking gaat niet op).
  En 2), in veel dossiers maken we echt geen onderscheid. Denk aan onze lobby rondom de Omgevingswet (lopen als brede insteek) of het voorkomen van barrières (voor zowel wandelaars als voetgangers). En tuurlijk zijn er specifieke dossiers zoals de Natuurschoonwet of boerenlandpaden die veel meer gericht zijn op beleving, onverhard en exclusiviteit. We zijn dus al jaren in de breedte actief.
  Vergis je trouwens niet hoe populair stadswandelingen zijn; ook daar kun je gemakkelijk koppelingen maken door lopen centraal te stellen. De inrichting voor de mens-te-voet kan op veel plekken nog aan kwaliteit winnen!

 2. r.wolfs

  Leuk verhaal en mooi woordenspel, Ankie. Goed om de verschillen te relativeren. Ik wil wel twee kanttekeningen maken. 1) Wandelnet heet natuurlijk niet voor niets zo: is gegroeid als een organisatie die vooral voor de belangen van het wandelen op is gekomen. Vroeger had je een voetgangersorganisatie. Net als bij het fietsen verschil is tussen het Fietsplatform en de Fietsersbond. 2) De zin "in de kern maakt het dus voor de belangen van het lopen niet zoveel uit, hooguit in details" klopt volgens mij niet. Er is wel degelijk een groot verschil in het opkomen voor de belangen van de recreatieve wandelaar en met name de (onverharde) exclusieve wandelpaden of de belangen van de voetganger, die vooral gebaat is bij veiligheid. Wat mij betreft legt Wandelnet dan ook de verkeerde accenten met de publieksactie 'wandel naar je werk'.

Steun ons