Markeerdag Park Lingezegen

Park Lingezegen: nieuwe wandelroutes in een landschapspark tussen Arnhem, Elst, Bemmel en Nijmegen

Markeerdag Park Lingezegen te Voet
Op zaterdag 30 april kwamen acht (potentiële) vrijwilligers in Park Lingezegen bij elkaar voor een instructiedag markeren. In dit park zijn inmiddels een zeventiental routes geopend die elk met een eigen kleur gemarkeerd moesten worden. Een dag waarop vrijwilligers elkaar uitlegde hoe je dit het beste kunt doen.

Park Lingezegen
Park Lingezegen is een landschapspark tussen Arnhem, Elst, Bemmel en Nijmegen. In de deelgebieden, ieder met hun eigen thema, vind je veel ruimte voor mensen, landbouw, natuur en water: De Park, het Waterrijk, het Landbouwland, de Buitens en de Woerdt. De ruim 160.000 onwonenden kunnen hier in de toekomst prachtige ommetjes maken. Na 'Utrecht te Voet' en 'Apeldoorn te Voet' heeft dit park nu ook zijn eigen 'Stad te Voet'-wandelingen. De routes variëren in lengte van 4 tot 20 kilometer en zijn gemarkeerd met gekleurde pijlen.

Markeren
Allereerst volgt een markeerinstructie voor de vrijwilligers die de route gaan markeren. Bij het geven van de nodige informatie door de vrijwilligerscoördinator van Wandelnet, Harold Zijderveld, twijfelt een aantal van hen nog. "Wat houdt het werk in? Hoeveel werkt is het?" en "Hoe moet ik dit doen?", zijn veelgehoorde vragen. Tijdens de instructie krijgen de aanwezigen veel tips en richtlijnen. De markering moet bijvoorbeeld op afstand te zien zijn, je moet nadenken over de plek, je moet je verplaatsen in de wandelaar en paaltjes plaatsen als de markering niet anders mogelijk is. Ook de materiaallijst komt aan bod: wasbenzine voor het ontvetten, schuurpapier, schroefjes, aluminium plaatjes en een schroevendraaier.

Route beschrijven
Naast de markering is ook de routebeschrijving een essentiële pijler voor de wandelaar onderweg. De handleiding 'Alsmaar rechtdoor' die wordt behandeld, doet vermoeden dat het een peuleschil is. Niets is minder waar: wie had gedacht dat 'links' alleen wordt gebruikt voor die dingen die aan je linkerhand liggen en dat 'linksaf' wordt gebruikt voor wanneer je linksaf slaat? Zo ook het gebruik van de verharding of functie van een weg: is het een onverharde, half verharde of verharde weg? Is er sprake van een zandweg, graspad, grindweg, gravelpad of betonweg? Of is het een schelpenpad, houtsnipperpad of klinkerweg? Allemaal vanzelfsprekende dingen zo lijkt het. Maar essentieel als je een goede routebeschrijving wil maken, waardoor de wandelaar niet verdwaalt en samen met de markering op de goede route blijft.

De praktijk
Na de theoretische uitleg, gaan groepjes vrijwilligers een gedeelte markeren om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Al tijdens de lunch worden afspraken gemaakt over wie waar gaat markeren, er worden contacten tussen de vrijwilligers gelegd om samen te markeren en enkele markeerders praten vol enthousiasme over 'hun' wandelgebiedje in Park Lingezegen. Zo is deze dag niet alleen een instructiedag voor de markeerders, het blijkt ook een dag te zijn waarop de deelnemers enthousiast gemaakt worden om vrijwilliger te worden en te zijn. De twijfel die sommigen aan het begin van de dag nog hadden, is weg. Potentiële vrijwilligers zijn echte vrijwilligers geworden en gaan elk op pad om de routes in het park te markeren. Sinds de officiële opening op 27 juni j.l. kan gebruikt gemaakt worden van Park Lingezegen te Voet.

Henrie van Zoggel

Steun ons