Markeren moet je leren

5 april 2017

vrijwilligers cursus markerenGemarkeerde routes zijn heerlijk voor de wandelaar. Maar waar breng je markeringen aan? En hoe maak je een routebeschrijving? Volg de cursus 'markeren' bij Wandelnet en je weet het.

LAW's en Streekpaden

Ze kwamen uit alle delen van het land, twintig nieuwe markeerders van o.a. het Pelgrimspad, het Nederlands Kustpad, het Utrechtpad en het Krijtlandpad. Ze volgden afgelopen vrijdag in Amersfoort de cursus markeren en routebeschrijvingen; een combinatie van theorie, praktijk en vooral ook van veel leren van elkaar.

Eenduidig, helder en sober

De cursus is niet alleen voor, maar ook door vrijwilligers. Cursusleiders Theo Post, Jossy de Smit en Feiko Prins weten uit eigen ervaring wat het is om te markeren. In vlot tempo loodsten ze de groep door de theorie van het markeren en het beschrijven van een wandelroute. Hun boodschap? Het moet eenduidig, helder maar ook sober. Dus niet het hele bos vol hangen, vooral letten op zichtlijnen en zorgen voor toestemming.

Theorie en praktijk

Na de lunch was er tijd voor de praktijkopdrachten. De groep ging naar buiten met een routekaartje, stickers en pen en papier. Is die sticker op die lantaarnpaal straks, als de struiken vol in het groen zijn, nog wel zichtbaar? Hoe zorg je voor een goede markering in een stukje bos? Het zorgde voor een levendige discussie in de straten van Amersfoort. "Leren van elkaar is ook belangrijk," vinden Jossy, Feiko en Theo.

Wandelplezier

Met de opgedane kennis gaan de kersverse markeerder de komende tijd op pad: om nieuwe markeringen aan te brengen, oude markeringen te controleren of een nieuw stukje route te beschrijven. Want goede markeringen zorgen voor veel wandelplezier, dat weten ze zelf maar al te goed.  

Foto: deelnemers aan de cursus markeren (Wandelnet)

Steun ons