"Kletsen is heel nuttig"

Vrijwilliger Ruud Hoornenborg is padcoördinator van het Marskramerpad deel 1, van Bad Bentheim naar Deventer. Een van zijn taken is op de hoogte te blijven van de (planologische) ontwikkelingen op zijn route. Dat dit heel belangrijk is, heeft hij wel ervaren met de plannen rondom de Deurningerbeek, tussen Oldenzaal en Borne.

“Het zal in 2008 zijn geweest dat ik bij de Deurningerbeek met een boer het wereldgebeuren stond door te nemen, toen hij en passant ook de herinrichting van die beek ter sprake bracht. Precies het traject waar het Marskramerpad langsloopt. Veel wist hij er nog niet van, maar er ging flink wat veranderen, zo vertelde hij. Alarm dus!

Bij het Waterschap Regge en Dinkel werd ik al snel doorverwezen naar de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Daar kreeg ik inzage in allerlei plannen met de Deurningerbeek. Is het nu nog een saaie rechte wetering waar het Marskramerpad 1,5 km langsloopt, volgens de plannen zou hij gaan meanderen en zouden de oevers verfraaid worden.

Marskramerpad“Maar eh, waar is het Marskramerpad dat daar al decennia langsloopt, gebleven?” Gewoon vergeten! Het stond niet op de kaarten en een wandelmogelijkheid langs de nieuwe Deurningerbeek was niet gepland. Wandelaars moesten dan maar enkele kilometers over asfaltweggetjes. Er brak een periode van onderhandelen aan, met tenslotte als resultaat dat ons pad er gelukkig toch kwam.

Vorig jaar kreeg ik twee medewerkers van de DLG thuis (!) op bezoek, met meters kaarten. Het zag er prachtig uit. Een meanderende Deurningerbeek, met afwisselende oevers. Natte gebiedjes, hoogteverschillen, gevarieerde beplanting. Een wandelroute die met stapstenen de beek oversteekt.

Of ik tevreden was, vroegen ze. “Nou, dat wel, maar ik wil nog wel een extra stukje erdoor lopen, aan het begin van de beek. Kan daar geen wandelmogelijkheid komen?” Daarvoor moest met een particulier onderhandeld worden, maar dat deden ze graag voor ons.

Binnenkort gaat de schop de grond in, aan het eind van 2013 moet het klaar zijn. Ik kan niet wachten om het resultaat te aanschouwen!”

Fotobijschrift: De Deurningerbeek zoals deze nu is: 1,5 km rechtdoor!

Steun ons