Meldpunt Wandelen is jarig

20 september 2017

Meldpunt Wandelen KrijtlandpadHet Meldpunt Wandelen viert haar vierde verjaardag. Het aantal meldingen stijgt. Wandelnet is er maar wat blij mee.

Paaltje weg

Een markering weg omdat een boom gekapt is, de lantaarnpaal opnieuw geschilderd, of het paaltje omver gereden? Steeds meer wandelaars melden problemen op hun route aan het Meldpunt Wandelen. Het aantal melding steeg van 625 in 2013 naar 809 in 2017. Zo’n 37 % gaat over slechte of ontbrekende markeringen, 21 % over te verbeteren routebeschrijvingen en 17 % over blokkades op de route.

Melden snel en simpel

Het Meldpunt Wandelen werkt simpel en snel. Wandelnet vrijwilliger Theo: “Je zoekt je route en geeft de locatie van het probleem aan op de kaart. Dat kan ook een broedende zwaan zijn, dat komt regelmatig voor in het voorjaar en kan erg lastig zijn voor wandelaars!” De melding gaat rechtstreeks naar de padcoördinator die zorgt dat er ter plekke iemand gaat kijken en dan bepaalt of er maatregelen nodig zijn. Dat kan een nieuwe sticker zijn maar ook een tijdelijke omleiding gedurende de broedtijd. Alle Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s), Streekpaden en NS-wandelroutes zijn in het Meldpunt Wandelen opgenomen.

Ook NS-wandelroutes

Van alle meldingen gaat 24 % over een NS-wandelroute. Ton Goes, één van de twee medewerkers van het NS-Meldpunt: “Gelukkig gaat het om meldingen, niet om klachten! In de routebeschrijving van elke NS-wandeling wijzen we op het Meldpunt Wandelen. En daar wordt dus goed gebruik van gemaakt. Alle meldingen worden zo snel mogelijk afgehandeld. Met als resultaat dat de markeringen in het veld worden bijgewerkt of dat we verbeteringen aanbrengen in de routebeschrijving of op de kaart. Soms geven we de wandelaar zelfs advies over het gebruik van kaart of route. Een steuntje in de rug dus, om vooral verder te wandelen!”

Wandelnetwerken

Kom je een probleem tegen op een wandelnetwerk? Ook dat meld je binnenkort op het Meldpunt Wandelen. Deze maand worden eerst de wandelnetwerken die op  Wandelen123 staan, in het Meldpunt Wandelen opgenomen. Het streven is dat eind 2017 alle wandelnetwerken in het meldpunt staan.

 

Foto: kapot paaltje op het krijtlandpad (Britta Schmidt)

Steun ons