In memoriam: Hans Jonker

4 augustus 2015

Gisteren bereikte ons het trieste bericht dat de avond van 2 augustus om 21.30 uur Nederlandse tijd Hans Jonker is overleden op het vliegveld van New Delhi, India.

Hij zou een half uur later boarden om terug te keren naar Nederland. Met zijn motorclub had Hans een rondrit door India achter de rug met een speciale motor, die alleen daar wordt gebouwd, een Royal Enfield motor.

Hans Jonker (71) had drie passies: motorrijden, wandelen en Burgers Bush, die alle drie op gelijke hoogte stonden. Wat de wandelwereld betreft was Hans iemand met grote invloed en kennis. Vanaf 1989 was hij betrokken bij de routecommissie, waarvan hij in 1994 voorzitter was. Hij was een kenner van onze wandelwegen in Nederland. Hij liep niet te koop met zijn kennis en toonde zich steeds geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Gedoseerd en met goed gevoel voor timing plaatste hij een opmerking, waaruit direct zijn grote kennis van zaken bleek.

Hans werkte een aantal jaren aan het project boerenlandpaden. Hij ging langs bij boeren – liefst op de motor! In die tijd schalde regelmatig zijn stem door de gangen van de zolderverdieping van het bureau in Amersfoort; vaak in typisch onvervalst Drenths. Hij sprak de taal van de boeren!

Hans was in veel commissies en gremia actief, zoals in het Wandeloverleg Gelderland, gericht op de belangen van wandelaars. Hij was ook jaren betrokken bij het Nivon, onder meer in de routecommissie. Van daaruit behandelde hij de wandelpost. Nauwgezet en secuur werden de meldingen van wandelaars geadministreerd. Orde en regelmaat waren zijn tweede natuur. Hij was een vroege vogel: om vijf uur uit de veren! Hans zette de introductiecursus nieuwe markeerders op, die binnen Wandelnet nog steeds wordt gegeven; met de handleiding van Hans.

Leren en nieuwe inzichten verwerven; je verwonderen over prachtige natuur; vrijheid ervaren; daar te voet of met de motor met volle teugen van te genieten. Dat was Hans. Zijn laatste reis maakte hij op de motor door India. Een daverend slot van een glansrijk bestaan en een bijzonder mens. Wij blijven achter na zijn plotselinge vertrek. We zullen hem missen!

We wensen zijn vrouw en zoon veel sterkte met het verwerken van hun verlies!

De crematieplechtigheid vindt plaats op zaterdag 15 augustus om 13.15 uur in de Lindenzaal van crematorium Moscowa, Waterbergseweg 18 te Arnhem. Zie verder bijgaande rouwkaart.

Lees hier het reisverslag dat hij van zijn reis door India heeft gemaakt.

Namens het bestuur en bureau van Wandelnet,
Arie de Jong, voorzitter

Steun ons