Mobilitätswende, tijd voor een Masterplan Lopen

15 december 2015

Onlangs verscheen in Oostenrijk een 'Masterplan Gehen', zeg maar een 'meesterlijk' plan voor lopen. Naast het belang van de Energiewende, wordt hier ook de Mobilitätswende mee in verband gebracht. In het licht van de Klimaattop een hoogst actueel onderwerp!

Maar waarom lukt het ons in Nederland niet om ook dit thema met visie tegemoet te treden?

Kernbegrippen

Je zou het Masterplan Gehen moeten lezen. Of, als dat je te veel moeite lijkt, op z'n minst even het voorwoord en de samenvatting (overigens ook in het Engels).
De leefbaarheid van het land, de stad, je woonomgeving, wordt als centraal uitgangspunt gekozen. Verkeer, in negatieve zin (geluid, stank, file, CO2, olie), speelt in dit vraagstuk een belangrijke rol. Met als sleutelbegrip een 'Mobilitätswende' waarbij 'aktiver Mobilität' essentieel is. Of zoals we dat in Nederland in het MIRT noemen 'active modes'.

Onderschat

Al jaren merken we dit ook in Nederland, maar in dit rapport wordt gesteld: te-voet-gaan is de meest natuurlijke, gezonde en milieuvriendelijke vorm van verplaatsen. Maar de betekenis ervan wordt volstrekt onderschat! In Oostenrijk geeft een nationale strategie voor lopen juist invulling aan die onderschatte betekenis. En waarover de Oostenrijkse minister zegt: 'Ohne Zu-Fuss-Gehen, Geht ja gar nichts'. Als voor-, na- en tussentransport een onmisbare schakel. En wat zegt onze minister...?!

Tijd voor een masterplan

Graag zou ik eens met een paar Nederlandse sleutelfiguren met de 'benen op tafel' nadenken over een Masterplan Lopen voor Nederland. Geïnspireerd door Oostenrijk, gebaseerd op feitelijkheden, maar vooral met een ruimdenkende blik op de toekomst. En daar is wat mij betreft alle aanleiding toe; nationale Omgevingsvisie, opgaven uit de Klimaattop, het belang voor onze volksgezondheid en zoals de Oostenrijkers al lang door hebben: in het licht van de leefbaarheid in onze eigen woonomgeving.

Je mag mijn blog beschouwen als een open uitnodiging om met ons mee te denken. Bij Wandelnet wil ik graag kijken of we samen zowel letterlijk als figuurlijk beweging op gang kunnen krijgen.

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons