Mooiste Wandelroute van het Jaar 2017: Rondom Zuid-Limburg

Wanda is jurylid voor de Mooiste Wandelroute van het Jaar

Een wandeling rondom Zuid-Limburg 
Op 10 februari, de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent, werd ‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg’ uitgeroepen tot winnaar van de Wandelroute van het Jaar 2017. De route, gemaakt door Alex  Buis van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, is een lus van 277 km die in 11 pittige etappes drie landen aandoet: Duitsland, Nederland en België. Volgens de jury hebben die niet alleen hun eigen taal, maar ook hun eigen cultuur en natuur, wat de wandeling tot een echte ontdekkingsreis maakt. Behalve de route en het grote aandeel onverharde paden prijst de jury ook de informatie. De route is niet bewegwijzerd, maar vrijwel foutloos beschreven in een aantrekkelijke gids met veel achtergrondinformatie. Ik wandel samen met jurylid Wanda Catsman een etappe van deze gids van Noorbeek in Nederland naar Moresnet in België. 

Longlist en shortlist 
‘De verkiezing begint met het beoordelen van de inzendingen; dit moeten nieuwe of recent vernieuwde wandelprojecten in Nederland en België zijn die aan bepaalde criteria voldoen.’ Ze vertelt dit terwijl we vanuit Noorbeek eerst langs een verse dassenburcht en verder langs een voor Pasen versierd wegkruis in het prachtige glooiende landschap lopen. ’Hieruit wordt een longlist gemaakt waarvan we 1 of 2 etappes lopen. Daaruit komt een shortlist van 5 wandelingen die voor minimaal 50%, maar het liefst volledig worden gelopen’, vertelt Wanda. Ze praat zoals ze wandelt, enthousiast en in een hoog tempo. In de verte zien we een prachtig spoorviaduct van de lijn Antwerpen-Aken, cirkelt een buizerd boven ons en passeren we een immense Mariagrot langs de weg.

Nek-aan-nekrace 
Het moeten meerdaagse routes of een combinatie van eendaagse routes zijn die omwille van originaliteit, thematische samenhang en belevingswaarde een aantrekkelijk wandelaanbod vormen. ’Verder moeten de routes voor minstens de helft over Belgisch of Nederlands grondgebied lopen’, vertelt Wanda. Al snel bleken twee routes duidelijk boven de rest uit te steken: Een wandeling rondom Zuid-Limburg en het Roots Natuurpad. In een typisch Belgisch dorpscafé in Plombières drinken we een kop koffie. De eigenares is op leeftijd, het interieur lijkt op een huiskamer en op de stamtafel staat een vogelkooitje met kanarie. 

Een voetstapje voorsprong
Uiteindelijk werd dus ‘Een wandeling rond Zuid-Limburg’ de mooiste Wandelroute van het jaar 2017. Deze won nipt van het Roots Natuurpad vanwege de uitgebreide en gevarieerde achtergrondinformatie over de omgeving en de goede ontsluiting met het openbaar vervoer. ‘Het was een close call, de winnaar had net een voetstapje voorsprong’, volgens Wanda. Maar ook voor haar was het de terechte winnaar. We lopen over het laatste gedeelte van de etappe langs de Geul die in een grote grot verdwijnt, over ‘haldes calaminaires’ waar door zware metalen in de bodem het zinkviooltje bloeit en eindigen in Moresnet waar het immense spoorviaduct van 1200 meter lang, hoog boven het dorp hangt. Wanda zegt volgend jaar weer graag in de jury te zitten. ’Het is leuk dat je mag proeven aan nieuwe wandelingen en hierdoor wordt geïnspireerd.’ Ik neem afscheid van haar na een fantastische wandeling in een echt wandelparadijs gevarieerd door cultuur, natuur, taal en landschap. Ik ben het dan ook volledig met Wanda eens dat de verkozen wandelroute de terechte winnaar is geworden.

Spoorviaduct Moresnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henrie van Zoggel

Steun ons