Nederlanders zijn buitenmensen!

15 april 2016

Ruim de helft van de Nederlanders noemt zichzelf een buitenmens. Buitenmensen worden vooral geassocieerd met natuur, wandelen, fietsen, bos en kamperen. Hoewel 67% van de Nederlanders aangeeft graag meer buiten te willen zijn, blijven we in de wintermaanden toch vaak binnen. 

Wandelen is de populairste vrijetijdsactiviteit buiten: 70 procent van de Nederlanders is daarvoor de deur uit gegaan in de wintermaanden. Ook fietsen (63%) en tuinieren (44%) zijn populair. In iets mindere mate zijn in de wintermaanden veel uitgevoerde vrijetijdsactiviteiten dieren of planten spotten, hardlopen en balspelen.

Buiten zijn vinden we gezond, 'gezond bezig zijn' is dan ook het belangrijkste motief voor de populaire buitenactiviteiten en wordt door bijna de helft van de Nederlanders genoemd. ‘Genieten van de natuur’, ‘tot rust komen’, ‘gezellig samen zijn’ en ‘eruit zijn om op te laden’ zijn ook veel genoemde redenen.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die graag naar buiten gaan en zichzelf een buitenmens noemen, inderdaad meer buiten komen dan anderen. Toch komt ook 17 procent van de buitenmensen in de wintermaanden elke week één of meerdere dagen niet buiten, tegen 34 procent van de mensen die zichzelf geen buitenmens noemt. 45-plussers noemen zichzelf iets vaker een buitenmens en geven vaker aan graag naar buiten te gaan dan mensen meteen lagere leeftijd. 

Enkele feiten uit het onderzoek:

 • 67% van de Nederlanders wil graag meer buiten zijn, slechts 5% meer binnen

  • 51% van de Nederlanders noemt zichzelf een buitenmens en 28% noemt zich een binnenmens

  • Buitenmensen worden vooral geassocieerd met natuur, wandelen, fietsen, bos en kamperen.

  • Binnenmensen worden vooral geassocieerd met tv (kijken), computer, lezen en bank(hangen).

  • Mensen met een hogere leeftijd noemen zichzelf iets vaker een buitenmens dan mensen met een lage leeftijd 

 • Slechts 30% van de Nederlanders gaat in de wintermaanden elke dag naar buiten.

  • Op een gemiddelde dinsdag in de wintermaanden komen Nederlanders ongeveer evenveel buiten als op een gemiddelde zondag in de wintermaanden.

  • Mensen met een minder goede gezondheid zijn vaker een hele dag binnen.

  • Een hond helpt om meer naar buiten te gaan: slechts 25% van de mensen zonder hond gaat elke dag naar buiten, tegenover 50% van de mensen met een hond in de huishouding.

  • 76% van de Nederlanders vindt dat Nederlandse kinderen te weinig buiten zijn.  

 • De drie vrijetijdsactiviteiten die het meest buiten worden uitgevoerd zijn wandelen, fietsen en tuinieren

Bron: Onderzoek uitgevoerd door Wageningen Universiteit en Staatsbosbeer, in opdracht van Bever: Lees ook het volledige rapport , de samenvatting of download de Infographic.

Steun ons