Netwerkbijeenkomst 'Kwaliteit recreatieve routes'

5 oktober 2018

Netwerkbijeenkomst WandelnetOp 2 oktober jl. organiseerden Wandelnet, Fietsplatform en de NTFU een netwerkbijeenkomst rondom het thema 'Kwaliteit recreatieve routes'. Vertegenwoordigers van netwerkbeheerders, provincies en regionale promotieorganisaties kwamen vanuit alle regio’s naar Kasteel Woerden waar gastheer Routebureau Utrecht ons ontving.

Onderzoek routebeheer en routebureaus

In plenaire sessies en workshops kwam het onderwerp 'Kwaliteit recreatieve routes' vanuit diverse invalshoeken aan bod. Zo lichtte Eric Nijland, directeur Fietsplatform, de uitkomsten toe van het onderzoek naar routebeheer en routebureaus in Nederland, gehouden in opdracht van provincie Zuid-Holland.

Sjors Frencken, beleidsmedewerker wandelnetwerken bij Wandelnet, presenteerde het vernieuwde gezamenlijke geoportaal voor routerecreatie in Nederland: routedatabank.nl. Het streven is om in dit portaal een compleet aanbod van alle recreatieve routes te hebben. De intentie is om op termijn de routedata van NTFU en KNHS daaraan toe te voegen.

Tot slot belichtte Bart van de Vossenberg van Wielersportbond NTFU de kwaliteit van mountainbike-routes en hoe netwerken daarop aangepast kunnen worden. Regio’s die een MTB-route of -netwerk willen aanleggen kunnen gebruik maken van de expertise van de NTFU.

Workshops

In de middag gingen de aanwezigen in een drietal interactieve workshops aan de slag. Dit gaf nog meer mogelijkheid tot uitwisseling van kennis en wensen.

  1. Kwaliteit van het regionale routeproduct: ‘Welke aspecten nemen we mee in de kwaliteitsmonitor?’ en ‘Hoe willen we dit meten?’. De landelijke Kwaliteitsmonitor is inmiddels een bekende graadmeter voor fietsnetwerken. Voor 2019 staat er een nieuwe monitor gepland. Zijn de aspecten waar nu op getoetst wordt nog relevant? En hoe zou deze graadmeter er voor wandelen of mountainbiken moeten uitzien?
  2. Kwaliteit van vindbaarheid: ‘Hoe zorg ik dat mijn recreatieve routes landelijk vindbaar zijn voor consumenten’ en ‘Hoe worden mijn netwerken gevonden door overheden?’. We brainstormen over een betere ontsluiting van de netwerken, een gezamenlijke aanpak en welke partijen we daarbij moeten betrekken.
  3. Kwaliteit van monitoring gebruik: ‘Wat wil ik van recreatieve routes monitoren?’ en ‘Hoe monitor ik recreatieve routes?’. Aan de hand van cases uit de praktijk brainstormen we over de beste manier om onderzoek te doen naar het gebruik van de verschillende soorten routes.

Na een terugkoppeling van de workshops werd de dag afgesloten met een gezamenlijke borrel.

Steun ons