Nieuw eindpunt Pieterpad

7 oktober 2016

eindpunt pieterpadHet Pieterpad heeft een nieuw eindpunt, veertig meter boven de grond. Je voelt je er even een grote roofvogel die over de groeve zweeft. Met een grandioos uitzicht.

Balkon van Zuid-Limburg

Het eindpunt van het Pieterpad, Nederlands bekendste wandelroute, was al jaren een ietwat anonieme plek op een flank van de Sint-Pietersberg. De komst van een spectaculair uitzichtpunt boven de ENCI-groeve was voor de stichting Pieterpad dan ook de kans om het eindpunt te verplaatsen naar het ‘balkon van Zuid-Limburg’. "Deze locatie heeft een allure die veel beter past bij het eindpunt - of startpunt - van het Pieterpad", zegt Maarten Goorhuis van Stichting Pieterpad.

Aansluiting GR5

Op het oude eindpunt sloot het Pieterpad aan op de GR5, de internationale wandelroute naar de Middellandse Zee. Die aansluiting gaat gelukkig niet verloren. In de toekomst kun je ook vanaf het nieuwe eindpunt je weg naar het zuiden vervolgen over de GR5. Op dit moment wordt hard gewerkt om een mooi parcours aan te leggen dat veilig is voor bezoekers. Als dat klaar is, zal de GR5 haar route wijzigen om ervoor te zorgen dat ze weer aansluit op het Pieterpad. Wandelaars dalen dan vanaf het uitzichtplatform via een enorme trap af om daarna dwars door de groeve via de GR 5 naar België te lopen.

Van groeve naar natuurgebied

De ENCI groeve wordt in de komende jaren omgevormd tot een uniek natuurgebied met verschillende mogelijkheden voor recreatie. De commerciële kalksteenwinning zal in 2018 beëindigd worden. In de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied zijn diverse partijen verenigd die samen werken aan uitvoering van het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied.

Steun ons