Nieuw: Groot-Frieslandpad

Groot FrieslandpadNog even en dan hebben we er weer een nieuw Lange-Afstand-Wandelpad bij: het Groot-Frieslandpad (LAW 14). Omdat we merken dat veel wandelaars niet kunnen wachten tot het zover is, brengt de nieuwe padcoördinator Fred Triep u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

"Als werkgroep zijn we er helemaal klaar voor! Sinds begin november is de beschrijving van het Groot-Frieslandpad af en nu zijn we aan het markeren. Op de Fiets en Wandelbeurs 2015 is de presentatie van het pad. Daarna gaan we de route twee keer per jaar (in het voor- en najaar) controleren en onderhouden: zitten de stickers nog goed, is de route nog duidelijk aangegeven, moeten er nieuwe markeringen bij? Eén keer per jaar komen we samen om met elkaar te kijken waar we de route kunnen verbeteren. Uiteraard gaan we dan meteen een stukje van de route wandelen."

"De route loopt van Bergen aan Zee via West-Friesland naar Enkhuizen en gaat vanaf Stavoren naar Sneek. Het pad gaat de gebieden van het 'oude' Friese rijk (Magna Frisia) met elkaar verbinden. U wandelt langs uitgestrekte landerijen, statige boerderijen, dorpen en dijken. Na de oplevering van het pad gaan we de route verlengen naar Norg in de provincie Drenthe. Vanaf daar kun je gemakkelijk weer met de bus terug naar huis. Vanaf Norg is het de bedoeling dat de route nog verder gaat naar de plaatsen Schipborg, Oude Pekela en Bellingwolde in Groningen naar de Eems in Duitsland."

"Bijzonder om te melden is dat het idee voor het Groot-Frieslandpad komt van vrijwilliger Martien Veth uit Nieuwe Niedorp. Hij wilde heel graag een wandelroute door West-Friesland maken. Helaas zal Martien het resultaat niet aanschouwen, hij overleed twee jaar geleden."

"Omdat de route de komende jaren nog in ontwikkeling is, zal er nog niet meteen een wandelgids verschijnen. Pas als de hele route tot aan de Eems gerealiseerd is, komt er een gids. Tot die tijd kunt u de etappes downloaden via deze site. In de gids en in de beschrijvingen op het internet zal natuurlijk aandacht worden geschonken aan het Groot-Friese Rijk en de Friese cultuur en historie. Ik wens u alvast veel wandelplezier!"

Kaart Groot Frieslandpad

De blauwe lijn op de kaart is de route van Bergen aan Zee naar Sneek

Terug naar de homepage

Steun ons