Nieuw Zuiderzeepad langste rondwandeling van Nederland

13 april 2017

Zuiderzeepad - WandelnetNa 10 jaar heeft het Zuiderzeepad, het Lange-Afstand-Wandelpad rond de voormalige Zuiderzee een nieuwe gids. Vandaag presenteerde Wandelnet deze routegids in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het traject is grondig opgeknapt en op vele punten verbeterd. De meest bijzondere wijzigingen zijn dat het Zuiderzeepad vanaf nu over de Afsluitdijk gaat en aaneengesloten is. Hiermee is het de langste rondwandeling van Nederland en kunnen wandelaars 490 km lang gaan genieten.

Wandelen over de Afsluitdijk

“Hoe leuk zou het zijn als je echt rondom het IJsselmeer en het Markermeer kunt wandelen?” bedacht de werkgroep van het pad een paar jaar geleden. En dus werden de mogelijkheden verkend om de 30 km lange Afsluitdijk bij het pad te betrekken. Een uitdaging voor elke wandelaar! Waar tot voor kort Stavoren het eindpunt van de route was en je met de boot kon terugkeren naar het startpunt Enkhuizen, is de route nu verlengd langs de Friese kust met stadjes als Hindeloopen en Makkum, en wandel je over de Afsluitdijk via Den Oever, Medemblik en Wervershoof weer terug.  

Speciaal voor de wandelaar opengestelde dijken

Nieuw is ook dat het Zuiderzeepad op een aantal trajecten dichter langs de voormalige Zuiderzee loopt, zoals in het gebied Fryske Marren. De route gaat nu bovendien dwars door Harderwijk, de historische Hanzestad met mooie monumenten. “Met het vernieuwde Zuiderzeepad hebben we er weer een juweeltje bij,” aldus Joep Naber, directeur Wandelnet. “Kilometers genieten van prachtige uitzichten op het IJsselmeer, monumentale (Hanze)stadjes als Enkhuizen en Kampen en lopen over speciaal voor de wandelaar opengestelde dijken.” Het Zuiderzeepad is in twee richtingen Zuiderzeepad_Wandelnetbewegwijzerd met de bekende wit-rode markering.

Enthousiaste vrijwilligers

De gids van het Zuiderzeepad is verkrijgbaar in de webwinkel en in de (reis)boekhandel. De route is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de provincie Noord-Holland, Stichting Vrienden op de Fiets, het Zuiderzeemuseum, de gemeentes Enkhuizen, Súdwest-Fryslân, Stede Broec, Drechterland, Nijkerk, Harderwijk, Putten, Oldebroek, de Fryske Marren, Hollands Kroon en Medemblik, én dankzij de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers.

Foto: burgemeester Jan Baas van Enkhuizen onthult samen met Jaap Bond, gedeputeerde van provincie Noord-Holland en Arie de Jong, voorzitter Wandelnet de nieuwe handwijzer van het Zuiderzeepad - foto Luuk Gijselhart

Steun ons