Nieuwe wandelroute: het Groot-Frieslandpad

31 januari 2015

Vandaag werd tijdens de Fiets en Wandelbeurs het Groot-Frieslandpad gepresenteerd. In een volle Expozaal nam directeur Joep Naber de aanwezigen mee naar het Magna Frisia, het oude Friese rijk halverwege de 7e eeuw.

Het Groot-Frieslandpad (129 km) is een nieuw Lange-Afstand-Wandelpad dat Noord-Holland en Friesland van west naar oost doorkruist. Eerst gaat het door West-Friesland, van Bergen aan Zee naar Enkhuizen. Met de veerboot steekt u het IJsselmeer over en wandelt u verder van Stavoren naar Sneek. U loopt door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken.

Bollenteelt en geurende kool

Aan beide zijden van het IJsselmeer zijn de gezellige Zuiderzeestadjes te vinden, evenals de terpen, dijken, weilanden en boerderijen. Maar de bollenteelt, de velden met geurende kool en niet te vergeten Kasteel Radboud – de enig overgebleven burcht van graaf Floris V – zijn typisch West-Fries.

Martien Veth

Stuwende kracht het idee van deze nieuwe LAW was Martien Veth. Hij werkte vanaf 2003 aan een eerste opzet. De provincie Noord-Holland omarmde het plan en Te Voet en Wandelnet werkten het idee uit naar een volwaardige LAW. Helaas werd Martien ernstig ziek en heeft hij de voltooiing van de route niet mogen meemaken. Joep Naber is blij dat zijn vrouw Tiny Oosterman waakt over het erfgoed van Martien. Zo was zij betrokken bij de redactie van de routebeschrijvingen en maakt zij deel uit van de padwerkgroep.

Route tot aan Sneek

Zij was echter niet de enige dame die door Joep Naber in de bloemetjes werd gezet. Ook Sylvia Hosman speelde een belangrijke rol bij het tot stand komen van de route. Als VVD-statenlid in de provincie Friesland brak zij een lans voor de route en zorgde ze ervoor dat het Groot-Frieslandpad doorgetrokken kon worden naar Sneek.

Omdat de route de komende jaren nog in ontwikkeling is, zal er nog niet meteen een wandelgids verschijnen. Tot die tijd zijn de etappes te downloaden in de webwinkel van wandelnet.nl

Op de foto v.l.n.r.: Tiny Oosterman, Joep Naber en Sylvia Hosman

Steun ons