Nieuwe wandelverbinding Prinsenbeek met buitengebied

13 februari 2019

heidreefke PrinsenbeekOp 7 februari nam wethouder Paul de Beer van de gemeente Breda een nieuwe wandelverbinding tussen Prinsenbeek en het natuurgebied Hooiberg in gebruik. Twee in verval geraakte paden werden samen een nieuwe doorsteek naar het buitengebied.

In ongebruik geraakt

De twee oude, parallel lopende, paden verbonden ooit Prinsenbeek met De Hooiberg en De Verloren Hoek. Ze waren in ongebruik geraakt, verdwenen gedeeltelijk door de bouw van kassen en liepen over zowel particulier terrein als over terrein van Staatsbosbeheer. Initiatiefnemer Piet Sloven werkte vijf jaar aan het herstel van de verbinding. Hij kreeg hulp van Heemkundekring ‘Op den Beek’ en van Wandelnet.

Gemeente Breda helpt

De nieuwe verbinding gebruikt beide oude paden. Wandelaars lopen nu eerst over het ene oude pad, dan 500 meter over een braakliggend terreintje van de gemeente Breda en gaan vervolgens verder over het andere oude pad. Daarvoor was het wel nodig om het oude pad over het terrein van Staatsbosbeheer, goed op te knappen. Wethouder De Beer: "Die kosten hebben we met plezier op ons genomen, gezien de financiële situatie bij Staatsbosbeheer. Het werk – laanbomen opsnoeien, onderbegroeiing verwijderen – is ook uitgevoerd door de gemeente.”

Wandelnetwerk

De nieuwe verbinding wordt binnenkort onderdeel van het provinciale wandelnetwerk. “Vanuit Prinsenbeek kun je nu ook snel en veilig op de ‘Groene Schakel’ komen” zegt Peter Brabander, vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, “dat is de ecologische landschapszone die het Liesbos verbindt met de Hooiberg en de laaggelegen natte natuurgebieden van De Berk en Strijpen.” Wandelaars zullen er blij mee zijn.

 

Foto: het Heidreefke,de nieuwe doorsteek bij Prinsenbeek ( Harry Benschop)

Steun ons