Nieuws van de Fiets en Wandelbeurs

15 februari 2017


Fiets en WandelbeursDe Fiets en Wandelbeurs: een eldorado voor iedereen op zoek naar nieuwe bestemmingen of routes. Van het vernieuwde Zuiderzeepad in Nederland tot het Abrahampad in Palestina.

Pelgrimeren

Zodra de beurs open is, is het druk in het speciale Pelgrimspaviljoen. Wie ik ook spreek, overal hoor ik dat pelgrimeren populairder is dan ooit. Naast de bekende route naar Compostella zie ik ook veel minder drukke alternatieven. Zoals een kaart met de Britse St Cuthbert’s Way en de The Way of St Andrews. En even verderop stuit ik op het Nederlandse Jacobspad, de noordelijke aanlooproute voor Santiago de Compostella. Ja, ik noteer juli 2018 alvast. Dan is er de Camino der Lage landen, een pelgrimsestafette vanuit het zuiden van ons land naar het Friese St. Jacobiparochie. Lijkt me geweldig!

Olavspad

Het lezingenprogramma is een mooi onderdeel van de beurs. Het is ook prettig om zo de voeten even wat rust te gunnen. Een volle zaal luistert naar Ria Warmerdam en haar verhaal over het Noorse Olavspad, met foto’s van indrukwekkende landschappen en idyllische overnachtingsplekken. De Nederlandse gids van het Zweedse Olavsleden verschijnt over ongeveer tien weken, meldt Ria. Die komt zeker op mijn bucketlijst.

Wandelaars informeren wandelaars

Terug naar de stands. Vrijwel elk Nederlandse regio is er, met veel glanzende folders. Je kunt bijna overal wandelen! Maar er is meer. De vereniging van Rugzakwandelaars? Ik kende ze niet. Ze lopen in de weekenden met rugzak en tentje van camping naar camping. Wat een leuke club enthousiastelingen. En dan de hoek “wandelaars informeren wandelaars”. Daar zitten gepassioneerde wandelaars met hun eigen fotoboeken en beduimelde wandelgidsen. Ik zie Alaska, het Sultans Trail naar Istanbul en nog veel meer. Het is er bijzonder gezellig; tips en ervaringen vliegen heen en weer.

Zuiderzeepad

Na een broodje ga ik snel naar mijn volgende lezing. Met een vrolijke petje-op-petje-af quiz neemt een enthousiaste Wandelnet directeur Joep Naber me mee over het vernieuwde Zuiderzeepad. De route is bij Oosterwolde verbeterd en Harderwijk, de Afsluitdijk en de Wieringermeer zijn in het pad opgenomen. De nieuwe gids komt dit voorjaar uit, maar de route is al wel digitaal beschikbaar. De zaal is enthousiast.

Abrahampad

Mijn laatste rondje over de beurs. Dat er in Duitsland, België en Spanje goed te wandelen is, dat wist ik wel. Maar wandelen op de Westbank? Daar zou ik niet zo snel aan denken. Om meer te weten schuif ik op het eind van de dag aan bij de lezing over het Abrahampad, ook wel Masar Ibrahim al Khalil. Een fascinerende route van ruim 300 km, van Rummana naar Hebron. Ook maar op mijn bucketlist.

Geschreven door: Britta Schmidt

Foto: bezoekers bij de stand van Wandelnet (Britta Schmidt)

Steun ons