Noaberpad door natter Bargerveen

20 april 2017

Noaberpad BargerveenIn Zuidoost-Drenthe gaat de route van het Noaberpad op de schop. Aan het einde van dit jaar wandel je over een vernieuwde route en trek je jezelf met een bakje over de vaart. Maar nu is het even oppassen geblazen: er zijn tijdelijke omleidingen.

Waterbuffer

Een veengebied dat uitdroogt, klinkt in en groeit niet meer. Wandelaars in het Bargerveen konden het met eigen ogen al zien. De wandelpaden die ooit verhoogd in het veen lagen, zakten steeds verder weg. De reden was bekend. Vooral in de zomermaanden verloor het laatste stuk hoogveen van ons land gewoon te veel water. Daarom legt Staatsbosbeheer nu een waterbuffer om het hele gebied heen, zodat het hoogveen het hele jaar door lekker nat blijft en blijft aangroeien.

Knoopuntennetwerk

Wandelaars en fietsers worden op hun wenken bediend. In het veengebied worden nieuwe fiets-en wandelpaden aangelegd, met knooppunten om zelf een mooie route over uit te stippelen. Een kleine heuvel bij Weiteveen wordt een prachtig rustpunt in dit nieuwe netwerk. Met een schaapskooi en horeca. Vanaf het grasdak heb je in de toekomst een prachtig uitzicht over het veengebied.

Noaberpad wijzigt

Het Noaberpad verandert met het Bargerveen mee, zegt padcoördinator Bert Super. In Ter Apel kun je straks een unieke oversteek maken naar de overkant van de vaart. In een bakje trek je jezelf over het water naar oude, verlaten vloeivelden van de AGO fabriek. Wie wil dat niet? Daarna gaat het pad tussen Zwartemeer en Weiteveen met een geheel vernieuwde route door het Bargerveen. Over een mooi pad wandel je door een nieuw gedeelte dat normaal niet toegankelijk is voor bezoekers. Je hebt grote kans om er bijzondere vogels te zien.

Tijdelijke omleidingen

Ga je deze zomer wandelen op het Noaberpad? Door de werkzaamheden zijn er wisselende omleidingen. Staatsbosbeheer zal ervoor zorgen dat ze goed zijn aangegeven. Maar kijk, voor je op pad gaat, altijd eerst even op de website van het Nivon voor mogelijke routewijzigingen.

 

Foto: Bargerveen op het traject Klazienaveen-Schoonebeek (Henrie van Zoggel)

Steun ons