Profiel van lichtloper

Wandelgegevens

  • Vaak loop ik Meerdaagse tochten in het Buitenland
  • Ik wandel Maandelijks
  • Mijn favoriete wandelomgeving is Zuid-Limburg
  • Wandelen betekent voor mij Ontspanning, Kaart, Eigen route, Alleen, Terras, Buitengebied, GPS, Thermoskan, OV

Beschrijving

Vroeger de topo-kaart, tegenwoordig het GPSkompas, maar nog altijd een appel of twee, een boterham-kaas of twee, een fles water en natuurlijk het fototoestel (dan kijk ik beter, zie ik meer). Vaak ga ik alleen, soms met vriend/in, geen muziek-onderweg, wel veel stilte, af en toe 'ns bij een bloempje, plantje neerknielen, van een uitzicht genieten, met 'tegenliggers' een praatje maken.

Logboek
Aantal km Datum Traject
41km
11 mei 2019 3Provinciëntocht

Wandelen 'voor het goede doel', ditmaal voor een organisatie die dagjes-uit voor ouderen regelt. Je kon kiezen uit een aantal afstanden [de "40 km" was de langste]. Ik wilde weten of veertig km lopen veel verschilt van de 32 km (Afsluitdijk; zie 27.02.2019). de 3Provinciëntocht was niet alleen lekker tippelen, maar ook een echt mooie tocht door het weidse land van de driehoek Drente, Friesland en Groningen - vanuit Bakkeveen.

22km
1 maart 2019 Korte Afsluitdijk

Van Hyppollytushoef naar Den Helder. De dijk, of beter, dam die Wieringen met het vasteland van Noord Holland verbindt was een soort proef voor bouw van de Grote Afsluitdijk. De tocht zelf voerde over even lange rechtlijnige (en vaak lawaaiige) wegen als die over de Grote Afsluitdijk; alleen het laaste deel, langs de Stelling van Den Helder, is weer wat leuker om te lopen. De minst boeiende dag van deze 4daagse.

23km
28 februari 2019 Wieringen

Met behulp van wat suggesties op internet tekende ik op RouteYou een wandelroute in over dit voormalige waddeneiland [route 5979523]. Ik wandelde langs de noordkust en westkust van Wieringen en langs de vaart die het vroegere eiland scheidt van de Wieringermeer-polder: een kennismaking die tot herbezoek noodt.

32km
27 februari 2019 De Lange Afsluitdijk

De tweede wandeldag van mijn Harlingen-Den Helder-4daagse begon bij de bushalte Kop van de Afsluitdijk. Ik veronderstelde dat de autoweg aan de zuidkant van het dijkhoofd zou liggen, en het wandel- en fietspad aan de wadzijde, maar dat was een misvatting. Aan het eind van de dag kwam ik murw van het drukke dijkverkeer aan in Den Oever.

22km
26 februari 2019 Pingjumer Gouden Halsband

Na mijn verhuizing eindeijk weer eens op stap. Met behulp van RouteYou maakte ik een enigszins aangepast tracé van dagwandeling A (bij LAW 5-3) aan, zodat ik deze eeuwenoude dijk zoveel/zo lang mogelijk kon volgen [wandelroute 5981220], beginnend en eindigend bij bushalte Carpe Diem. Een prachtige, indrukwekkende tocht, in al zijn eenvoud! Dit was de eerste wandeldag van een 4daagse, pakweg van Harlingen naar Den Helder. Het was overigens de warmste 26-02 ooit gemeten in NL.

21km
17 juni 2018 Voorster Klei - met extra's

Vandaag de prachtige Voorster Klei [=DagwandelingD van het HanzestedenPad] gewandeld, Maar ik heb de route iets uitgebreid, vanaf het Middelbeekgemaal het Hanzestedenpad volgend naar de ruïne Nijenbeek (en terug naar de route) en vanaf station Empe langs de Oude IJssel, langs een kikkerpoel en door de tuinen van Huis Empe naar mijn eindpunt, station Zutphen. Deze route werd daardoor ca. 21,5 km. Het gedeelte over de RammelwaardseDijk vond ik wel het allerfraaiste; het vogelkijkpunt in deze uiterwaarde heb ik niet kunnen vinden en het gebied is sowieso niet opengesteld.

9km
8 juni 2018 Hattem -> ZwolleNS

Vandaag de slotdag van m'n IJsselDelta-wandeling (in 'omgekeerde' richting gegaan). In Hattem had ik gistermiddag een bezoek aan het VeermanMuseum gebracht; zijn geschilderde dramatische IJsselluchten krijg ik op deze SP11-(rest van)etappe H-1 niet tezien; het is grijs en het spettert. Met de pont de rivier over, dan aaan de overkant zie je over de kolk Schellerwade heen in de verte al de Peperbus liggen.

23km
7 juni 2018 Kampen->Hattem

Dit is SP11, rest van etappe H-2 en begin van etappe H-1 (in 'omgekeerde' richting gewandeld). Enkele gedeeltes van de tocht zijn (erg) anders dan de kaart aangeeft: er wordt hier hard gewerkt om de vele waterlopen in goed beheer te houden. Dit uiterwaardenlandschap is weer heerlijk stil en fraai. De hitte van de zon is vandaag bijna ondraaglijk.

19km
6 juni 2018 Hasselt-> Kampen

Op deze IJsselDelta-wandeling heb ik 'n slaapplaats gevonden in Zwolle en hoop telkens vandaaruit met de bus terug te keren naar het eindpunt van de voorafgaande wandeldag. Maar op de 5e juni is er een OVstaking. Dus kan ik pas weer verderwandelen op de 6de: Dit was de tweede etappe van m'n IJsselDelta-tocht. Lange rechte stukken, toch niet saai. 'Echt' polderlandschap. [Dit is SP11-etappe H-3, met een extra stukje H-2, in 'omgekeerde' richting gelopen]

20km
4 juni 2018 SP 11 (H-4) IJsseldelta deel 4: Hasselt - Zwolle station

Tocht langs de landelijke westrand van Zwolle. Grutto's gezien, en uiteraard ook weer talloze reigers. Hattem is een fraai plaatsje, met een bizondere 'grachtengordel'. [SP-11, H-4 in 'omgekeerde' richting gelopen]

24km
26 mei 2018 SP 11 (C) Dagwandeling Gorssel

Fraaie wandeling, afwisselend. Ik heb 'm 'naar het licht toe' gewandeld, dus van Deventer naar Zutphen. De IJssel zelf kom je alleen maar aan het begin tegen, daarna loop je door de uiterwaarden. Bossen, veel landhuizen, door de zacht glooiende uiterwaarden, langs allerlei waterlopen. - In Eefde is er een niet op de kaart vermeld snackcafé voor ijs, broodjes en thee/koffie.

16km
19 mei 2018 Park Lingezegen (NS-route)

Deze route opnieuw gewandeld, ditmaal samen met partner. Vond 'm zo mogelijk nog fijner dan de eerste keer. Zo veel bloemen en bloesems, en zo veel dieren, zwanen, reigers, futen, paarden en grote runderen. Een heerlijke belevenis.

13km
4 mei 2018 Meijendel (NS-route)

Op deze 4de mei langs het Waalsdorper monument wandelen is een intense ervaring. Het Haagse Bos stond vol met fris groen; een levendig vogelconcert. Fijne tocht.

18km
8 april 2018 Overijsselse Buitenplaatsen (NS-route)

Fijne wandelroute, al was ik liever in het drukke Zwolle begonnen, wandelend naar het kleine Dalfsen.
Mooie tocht langs langs drie buitens (al kun je daar niet zomaar heel dichtbij komen), de Wythemse Plas (spectaculaire watersport).  
Loop 50m extra en neem 'n kijkje vanaf het observatiepunt Emmertochtsloot [NB 52.493476, OL 6.208098; staat aangegeven]

16km
15 februari 2018 Marikenpad, vierde dag

Helvoirt-Tilburg: slotgedeelte van de officiële vierde etappe.

24km
14 februari 2018 Marikenpad, derde dag

Geffen-Helvoirt: vervolg van de 'officiële' derde etappe, plus het begin van de vierde.

23km
13 februari 2018 Marikenpad, tweede dag

Marikenpad, Velp-Geffen: vervolg van de officiële tweede etappe en een gedeelte van de derde officiële etappe.

20km
12 februari 2018 Marikenpad, eerste dag

Nijmegen-Velp (N-Br): dit is de eerste 'officiële' etappe van het Marikenpad, plus een klein gedeelte van de tweede etappe. Als je geschiedenis, in het bizonder de legende over Mariken van Nieumegen interessant vindt, is deze route voor jou gemaakt. Maar als wandelroute -ik heb de eerste vier etappes gewandeld- vond ik 'm niet zo geslaagd - de route kiest vaak bestrate, geasfalteerde wegen en voegt m.i. weinig toe aan reeds bestaande [en fraaiere] paden; mogelijk is de route vooral geschikter als fietstocht die de (veronderstelde) route die Marike (als zij had bestaan...) van Nijmegen naar Antwerpen gegaan zou kunnen zijn. Zie: https://www.marikenpad.nl/

20km
25 november 2017 SP 11 (07) Zwolle (station 150 m) - Kampen station

Weer zo'n fraaie wandeling langs een rivier! Prachtig, stil, de route komt door nieuw aangelegde/herstelde natuurgebied; vogelkijkhut! Bepaalde gedeeltes helaas wat asfalterig... - Nog wel 'n keer teruggaan om Kampen te bezoeken.

27km
21 oktober 2017 Stichtse dorpenPad II

Van Amerongen (het kasteel en zijn tuinen hebben dezelfde openingstijden als veel Ned. musea) via de Berg, bovenlangs Elst, over de Grebbeberg naar station Rhenen. Duidelijk werd er meer 'geklommen' dan gisteren. Opnieuw vormen 'dorpen' niet echt het hoofdthema; veeleer de Utrechtse Heuvelrug. -- Opm.: In weekends worden veel honden uitgelaten - onaangelijnd; fijn voor de dieren, maar ik heb me deze dagen 'n keer of zes bedreigd gevoeld. Als de dieren de baas zijn, moeten ze aangelijnd worden uitgelaten, vind ik.

27km
20 oktober 2017 Stichtse DorpenPad I

Van station DriebergenZeist via Rijsenburg , Doorn, Darthuizen en Leersum naar Amerongen. Voor 'n boswandeling is het een tamelijk afwisselend traject; daarnaast toch ook veel vlak polderland. De 'dorpen' vormen niet echt een thema van deze tocht.

13km
17 oktober 2017 Groot Warnsborn

Fraaie route. Kenmerken: mil.begraafplaats, bos, heidevelden, beekje, plassen, grafheuvels, weiden. Een uitbundige hoeveelheid paddestoelen langs het pad. [routeYou-wandelroute 2556464]

30km
23 september 2017 Kromme Rijnpad

Bizonder fraaie route - alleen al omdat ik zo verzot ben op wandelen-langs-waterstromen. Ik had het gpx-bastand van www.route.nl/ wandelroute/394385/ gedownload, maar toen ik de kaart goed bestudeerde, zag ik dat je gelukkig op veel meer gedeeltes langs de oever van de KR kunt wandelen dan door het gpx-bestand gesuggereerd. Een aanrader. Het eerste gedeelte lijkt sterk op OVstapper Amelisweerd. Het is geen korte route, dus je kunt beter eens bij een andere gelegenheid het MOA gaan bekijken.

16km
30 augustus 2017 Lechweg-8

Grensoverschrijdende wandeling van Pflach (A) naar de waterval van de rivier bij Füssen (D): /720m \ 760m. De brochure noemt deze etappe een "anspruchsvoller Wanderweg"; dat was juist, maar het was geen riskant traject.

19km
29 augustus 2017 Lechweg-7-II

Van Weissenbach via Wängle naar Pflach (de zelfde etappe als op 25-07, maar veel prettiger weersomstandigheden): / 555m \ 605m

19km
25 juli 2017 Lechweg-7

Van Weissenbach via Wängle naar Pflach (onderweg zware regenval, beken treden buiten hun oevers, elders in Oostenrijk overstromingen; zicht beperkt): / 555m \ 605m. Slot-etappe naar de waterval bij Füssen (D.) niet kunnen wandelen wegens ongunstige en riskante weersomstandigheden

11km
24 juli 2017 Lechweg-6

Van Stanzach naar Weissenbach (stevige regenval), tamelijk korte en vlakke etappe direct langs de Lech: /155m \ 205m

21km
23 juli 2017 Lechweg-5

Van Elbigenalp via Haselgehr, Elmen en Vorderhornbach naar Stanzach (3 overnachtingen): / 785m \ 880m

13km
22 juli 2017 Lechweg-4

Van Holzgau via Bach naar Elbigenalp (2 overnachingen): / 750m \ 815m

16km
21 juli 2017 Lechweg-3

Van Lechleiten via Steeg naar Holzgau: / 425m \ 850m

14km
20 juli 2017 Lechweg-2

Van Lech am Arlberg naar Lechleiten, bij Warth (1 overnachting): / 730m \ 635m

14km
19 juli 2017 Lechweg-1

Van de bron van de rivier de Lech (A), de FormarinSee, naar Lech am Arlberg: (2 overnachtingen): / 195m \ 625m. Van en naar begin- cq eind-punten van de etappes per bus gereisd.

24km
13 juni 2017 Fort Vuren (OV Stapper)

Fraaie route. Heb 'm in tegengestelde richting (solo) gewandeld, van Leerdam naar Gorcum. Als je, net als ik, houdt van wandelen langs water(tjes) en rivieren, dan is deze tocht niet te versmaden!

11km
13 mei 2017 Hoch-Rhoener-VIII

De slotetappe, van Oberweissenbrunn naar Bad Kissingen, is maar kort en niet erg zwaar: 165m/ 260m\. Hij loopt deels langs de fraaie Kaskadenbach, de naam is veelzeggend. Het eindpunt is net als de stad aan het begin een (drukbezocht) Kurort.

33km
12 mei 2017 Hoch-Rhoen-VII

De VIIe etappe is vooral pittig door zijn lengte. Het boeiendste van deze dag was het kloostercomplex op de Kreuzberg. 522m/ 884m\

16km
11 mei 2017 Hoch-Rhoener-VI

De VIe etappe, van de Wasserkuppe naar Oberweissenbrunn, is een van de lichtste van de hele tocht: 255m/ 536m\ Hoogtepunt is het moerasgebied Rotes Moor.

26km
10 mei 2017 Hoch-Rhoener-V

Ve etappe, van Schwarzbach naar de Wasserkuppe; dit is de pittigste van de hele HochRhöner, niet alleen door de lengte ervan, maar ook: 806m/ 336m\. Het uitzicht vanaf de Milseburg (835m) is fraai en het eindpunt van deze etappe (950m) is interessant omdat er aan zweefvlieg-sport wordt gedaan.

19km
9 mei 2017 Hoch-Rhoener-IV

IVe etappe, van Tann naar Schwarzbach Afwisselende etappe: door bossen, maar ook veel open gedeeltes. 671m/ 618m\

21km
8 mei 2017 HochRhöner-III

IIIe etappe, van Dermbach naar Tann, 920m/ 898m\ Een pittige etappe. Het etappedoel is een fraai oud stadje. Ik zou er liefst nog een dag hebben willen doorbrengen (museum).

15km
7 mei 2017 HochRhöner-II

IIe etappe, van Bernshausen naar Dermbach; 657m/ 672m\ De etappe voert onder meer door een bos met oeroude taxusbomen, de Ibengarten

24km
6 mei 2017 HochRhöner-I

HochRhöner etappe 1 In plaats van de gebruikelijke zuid>noord-richting wandelde ik de route van noord naar zuid. De eerste etappe van BadSalzungen naar Bernshausen was al meteen overtuigend mooi - zeker in dit jaargetijde; 652m/ 530m\. Het GPX-file, ook van de volgende 7 etappes, is te vinden op youroute, onder Hochrhön (door lichtloper).

17km
22 april 2017 Waterlinie Culemborg (NS-route)

Deze gloednieuwe route is het neusje van de zalm. Houten-Castellum was voor mij onbekend terrein, interessant stratenplan. Indrukwekkend was het Verdronken Bos (alleen al die naam). Van de forten kreeg ik niet veel te zien, maar het gedeelte langs de Lek was weer heel fijn - ik houd erg van wandelen langs waterstromen.

18km
2 april 2017 Fort de Roovere (NS-route)

Tot mijn spijt: niet zo'n heel fraaie route. Het oversteken van de "Mozesbrug" was wel een aparte belevenis. -- Een deel van de route wordt ook door zgn mountainbikers gebruikt; jammer, want ze duiken plotseling met hoge snelheid voor je of achter je op. --

16km
12 maart 2017 Boerskotten (NS-route)

Mooi, stil landschap, kleinschalig en knus. Interessant is het KalheupinkPark aan het begin, met beelden. Talloze stroompjes en beekjes onderweg, daar ben ik dol op. Een lente-achtige dag: de bloemen langs het pad waren uitbundig de komst van de lente aan het vieren. [Bekijk de Boerskotten-pagina op m'n webstek.]

19km
19 februari 2017 Vragenderesch (OV Stapper)

Met enige goede wil onderken je lichte glooiingen in het landschap, maar ik heb het landschap toch nauwelijks ervaren als een mozaïekvloer. Ik heb wel genoten van de bomenrijen, hier en daar. Vreemd trouwens dat de (katholieke) kerkgebouwen vandaag, zondag, gesloten waren. Terreinfietsers waren, vriendelijk gezegd, weer prominent aanwezig op deze route.

18km
28 januari 2017 Geniedijk (OV Stapper)

Niet overrompelend mooi, maar wel interessant. Je maakt kennis met een deel van de -achterhaalde- verdedigings- linie van de stad Amsterdam. Terzijde: je vraagt je af waarom de andere (armere?) Nederlanders dan niet verdedigd hoefden te worden. De Geniedijk is enorm lang en bijna kaarsrecht. [Zoals vaker heb ik de route 'naar het licht toe' gewandeld, van noord naar zuid.]

14km
27 december 2016 Maasheggen (OV Stapper)

De route is niet meer helemaal gelijk aan de NSwandeling Maasheggen, zoals ik die in augustus 2011 wandelde. Dit maal zijn we (partner+ik) in Vierlingsbeek begonnen. Ook mijn partner vond de gedeeltes over de oude rivierduinen fraai en bizonder. Ik miste het gedeelte dicht langs de Maas (bij Boxmeer); daar waren alle struiken weggehaald. De vette rivierklei bleef weer in dikke, zware klonten aan mijn schoenen plakken!

15km
12 november 2016 LAW 4 (07) Lienden - Wageningen

[Overnacht in een hotel op de Grebbeberg.] In alle vroegte op pad, in een bijna winterse sfeer - rijp op de planten en bevroren waterlopen. Jammer dat reservaat de Blauwe Kamer niet toegankelijk is. Pontje-over-de-Rijn en koffie in het Veerhuis. Slingerende dijk langs de Oude Rijn, tikje eentonig, tikje veel asfalt, maar toch het geplande eindpunt gehaald, Maurik (bushalte naar NSstation Kesteren); einde van een fijne drie-daagse-langs-de-Rijn, van km km 158 -> 94.

17km
11 november 2016 LAW 4 (08) Wageningen - Heelsum

Het traject lijkt (deels) op NSwandeling Belmonte. Het gedeelte langs de (Olie)Molenbeek en over de stuwwal-cq-Wageningse Berg spraken me erg aan. Prehistorische grafheuvels vind ik alltijd 'n indrukwekkend verschijnsel. Zag een mooie rooie kardinaalsmuts in het arboretum van de LandbouwUniv.

14km
10 november 2016 LAW 4 (09) Heelsum - Oosterbeek

[Eindelijk weer op pad..., maar nog niet helemaal "de ouwe" na de longontsteking.] Eerste dag van 3daagse: ik wandelde van oost naar west [en begon deze etappe t.h.v. Arnhem Centraal Station, in totaal zijn dat 19 km]. Ik kende de etappe eigenlijk al grotendeels, omdat hij overeenkomt met NSwandeling Westerbouwing (1 mei 2012). Opnieuw had ik een associatie met de Rheinsteig, toen ik bovenlangs de rivier wandelde. .

14km
11 september 2016 Holterberg (NS-route)

De heide bloeit niet meer zo fel als vorige maand -ik was toen in De Peel, maar toch... Vooral het gedeelte rond de Rietslenk vond ik fijn: langs jeneverbes, over 'n smal paadje, heerlijk op-en-af. Fijne voorbereiding op de Rennsteig-tocht (volgende week). NB Nieuw voor mij: een dassenburcht [routebeschrijving] is een speelplek voor kinderen (buizen door een bultje). NB2 Die Rennsteig is er niet van gekomen; ik ben helaas geveld door longontsteking.

15km
6 augustus 2016 rondje Schokland

Deze route (ca. 12 km netto) volgt in feite grotendeels de vroegere kustlijn van dit voormalige eiland. Het is onderweg niet moeilijk je voor te stellen dat het leven hier vroeger spartaanse kwaliteit moet hebben gekend, toen het klimaat nog lang niet zo mild was als nu. Interessante punten: het Museum, de GesteenteTuin en de oude haven (met pas-geopend gasthuis). Er is een GPXbestand te downloaden. Wie wil weten wat 'Schokker dansen' is, moet echt 'ns gaan kijken! Ik vond het een prachtige belevenis, deze korte tocht. Voor niet-automobilisten niet 1-2-3 bereikbaar; in totaal loop je vanaf/naar de bushalte bij Ens zo'n 4km heen-en-terug langs een niet al te prettige route.

16km
17 juli 2016 Park Lingezegen (NS-route)

Een van de fraaiste NSwandelingen die ik ooit heb gelopen. Het is niet eens lente, toch bloeiden er overal uitbundig veel bloemen. Ook de Konikpaarden lieten zich zien. Zoals vaker liep ik deze tocht 'omgekeerd', dwz naar het licht toe (dan krijg je contrastrijkere foto's) en zo kwam ik drie stellen wandelaars tegen die ook deze splinternieuwe tocht liepen. Een aanrader.

24km
9 juli 2016 van-Doorn-naar-Elst (ANWB-AmsterdamArnhem-route)

Een traject met veel bos, dat vind ik op den duur wat saai worden. Toch maakte ik onderweg veel foto's, zodat ik op 't eind de laatste bus miste. Amerongen is een fraai plaatsje; met je MuseumKaart mag je gratis de tuinen van het kasteel bezoeken.

20km
26 juni 2016 Kampina (NS-route)

Fraaie tocht, vooral het gedeelte over de 'heide', langs al die meertjes cq. vennetjes. Een heel 'intiem' gedeelte vormt het Kerkepad, tussen de bomen door. De afgelopen tijd heeft het veel geregend, dus de (bos)paden waren erg nat; weet dus waar je aan begint als je deze tocht de komende tijd gaat wandelen.: kies goed schoeisel. NB Ik heb er een tekenbeet aan overgehouden.

15km
5 juni 2016 Beukenburg (NS-route)

Een tochtje met 'van alles wat', door bos, door landschap met lange perceelstroken, langs een plas (zandwinning), door een stadspark en langs de gracht in de (drukke) stad Utrecht. Op een bepaald gedeelte vond ik het geruis van de A27 wel storend. Ik had het geluk dat veel van de rozen in het Rosarium in bloei stonden.

49km
23 mei 2016 Hilversum-Zeist-Doorn (2 dagen)

Deze 2daagse [23+24mei] vormt een onderdeel van de ANWBtocht Amsterdam->Arnhem. Het idee dat je nog steeds een flink deel van een route kunt wandelen die al ruim een eeuw oud is, is best opmerkelijk. De wandeling zelf is dat echter niet. Veel asfalt -hoe kan het ook anders-; veel bos, veel lanen met sjieke huizen erlangs. Op http://www.oppad.nl/ zijn kaartjes en gps-bestanden te vinden; de gps-tracks zijn hier-en-daar wel uit 'n erg losse pols ingetekend.

16km
8 mei 2016 BeekhuizerBeek+BiljoenVelperwaarden

Gemakkelijk te bereiken met de trein [station Velp]. Vlak boven het dorp begint -voor Ned. begrippen- nogal geaccidenteerd terrein, waar enkele sprengen en beken ontspringen, zoals deze. Je loopt langs de westkant stroomopwaarts en dan langs de linkeroever stroomafwaaarts. Heb er voor 't eerst van m'n leven goudveil kunnen zien. Met de daaraan gekoppelde 2de wandeling volgde ik de beek, langs kasteel Biljoen (niet-toegankelijk), tot aan de monding in de IJssel. Een foto-impressie is te vinden op www.lichtvoetig.info "Velper lussen", de GPStracks op de website van VVV-Rheden.

16km
28 april 2016 Land van Ravenstein (NS-route)

Fraaie tocht, vooral het laatste gedeelte, langs de Maas. Het eerste stuk was hier en daar nogal drassig. We overnachtten in Ravenstein, een prachtig plaatsje, waar we vandaag ter afsluiting van deze korte vakantie het Museum voor Vlakglas- en Emaillekunst bezochten.

22km
9 april 2016 EendrachtRoute

Dit is een verrassende rondwandeling die ik begon in Lepelstraat, langs het ScheldeRijn-kanaal, het fraaie dorpje Nieuw-Vossemeer, terug naar het beginpunt. Ik vond er een foldertje van op de stand van de BrabantseWalVV op de Fiets-en wandelBeurs2016. De naam ervan slaat op de oorspronkelijke Antwerpen-Rijnverbinding: 'de Eendracht'. Voor een mooie toelichting op de tocht zie; http://www.wandelpaden.com/Rubriek2l.html

18km
20 maart 2016 SP 11 (G) Dagwandeling Het Nijenhuis

Ik heb de wandeling 'andersom' gewandeld, van Heino naar Wijhe. Ik had als treinkaartje het Boekenweekgeschenk bij me. Ik kwam zó tijdig in Nijenhuis dat ik op m'n gemak de expositie van Ans Markus heb kunnen bekijken. In zekere zin een echt-Hollandse tocht, met al die sloten en kanalen. Heerlijk van de stilte genoten.

19km
5 maart 2016 Warnsborn (NS-route)

Voor de derde keer deze fraaie tocht gewandeld [zie ook 17.09.'15], een stevige tippel. Vooral de bosbeken maken het een interessante tocht. Bizonderheid: ik heb de route-beschrijving+-kaart in m'n rugzak laten zitten en de route puur op GPS gewandeld - het lukte!! [Er was zelfs een plek waar de route versperd was; daar heb ik m.b.v. de GPS een omweg-terug-naar-de-route kunnen vinden.]

26km
28 februari 2016 Blauwe Sluisroute

Bij het VVV Brabantse Wal is een foldertje verkrijbaar met een routebeschrijving en een overzichtskaartje. Ik heb het traject op routeYou op een topografische kaart ingetekend, zie aldaar route nr. 4251437. Ik kwam met het OV naar de route; uit de trein gestapt in Roosendaal en dan bus 311 naar Oud Gastel. Prachtige tocht door een voor mij onbekend terrein.

18km
25 december 2015 Belmonte (NS-route)

Het gedeelte door het bos is 's winters natuurlijk niet bizonder mooi [zelfs niet in deze kwakkelwinter], maar het pad langs de Molenbeek is prachtig en ik heb vooral genoten van het stuk over de Wageningse Berg: verrassend fraai; al moet ik zeggen dat ik juist dankzij de 'winterse' kale bomen iets te zien kon krijgen van de Rijnvlakte - in een ander jaargetijde was er waarschijnlijk hoegenaamd niets te zien geweest....

15km
23 december 2015 Meijendel (NS-route)

Het eerste deel van de wandeling is het zelfde als NSwandeling Den Haag; oké. De tocht door de duinen is gewoon erg fraai.

19km
17 september 2015 Warnsborn (NS-route)

'n Jaar of 5 geleden deze fijne tocht al 'ns gewandeld. - Dit is een stevige, afwisselende tocht, zeer de moeite waard. [Ik kon 's morgens al vroeg op pad, omdat ik na mijn NSwandeling -'Veluwezoom' van gisteren in Arnhem was blijven overnachten.]

14km
16 september 2015 Veluwezoom (NS-route)

In het begin eindeloze rechte beukenlanen. Hoewel ik 'buiten het seizoen' wandelde bloeide de heide nog wel degelijk - fraai. Naar Nederlandse maatstaven ging het flink óp en àf...

21km
17 mei 2015 SP 11 (B) Dagwandeling De Hoofdige Boer

Heb vooral genoten van de opnieuw-meanderende Berkel. Heb de tocht óók gelopen als voorbereiding op mijn Westweg-wandeling (Schwarzwald-D.), de komende dagen.

14km
19 april 2015 Woldberg Steenwijk (NS-route)

Een aardige tocht, met als hoogtepunt de Woldberg zelf en het Heideveld. Onderweg had ik de gewaarwording dat ik me echt in de buurt van een oude stuwwal bevond. Van het Huis Eese was helaas maar weinig te zien, maar het Landgoed eromheen was fraai aangelegd. Totaal: 19½ km als je ook nog 'n kijkje neemt in Steenwijk.

15km
29 maart 2015 Amelisweerd (OV Stapper)

In zekere zin was Amelisweerd 'berucht' vanwege het conflict tussen de Milieu-beweging en het explosief toenemende autoverkeer. Wat er nu nog van over is, blijft niettemin gelukkig mooi. Ik ben dol op wandelen-langs-water, en wat dat betreft kwam ik weer aan mijn trekken.

23km
15 februari 2015 Kennemerduinen (NS-route)

Ik had deze NSwandeling al 'ns eerder gewandeld, maar toen was de ondergrond her en der zó nat dat ik niet heel de 'officiële' route kon lopen. Heerlijk om te lopen, deze route. Ik ben geen vogelkenner, maar heb volop genoten van de duinmeertjes, het strand, de ruimte en bosschages.

10km
6 december 2014 Vughtse Lunetten (NS-route)

Het indrukwekkendst van deze wandeling is vanzelfsprekend het bezoek aan het Kamp Vught; reserveer hiervoor zeker een paar uur. Verder is dit een stille wandeling langs het "Afwateringskanaal 's-Hertogen-bosch-Drongelen". Wat een moeite is er ooit gedaan om garnizoenen tegen aanvallen (van de Spanjaarden enzo) te beschermen, al die Lunetten. Verder heb ik niets met krijgsgeschiedenis en was het voor mij een van de minder interessante NSwandelingen.

19km
23 november 2014 SP 11 (F) Rondje Olst

Het stadje Doesburg, twee fraaie stukjes (herfst-)bos en vooral lopen-langs-het-water: de kern van deze fijne NSwandeling. Let op: neem zelf voor onderweg iets warms te drinken mee.

22km
9 november 2014 SP 11 (A) Dagwandeling Oude IJsselvallei

Deze dagwandeling is één van de toevoegingen van het vernieuwde Streekpad 11, het Hanzestedenpad. [Vrij naar Wandelnet:] "Deze stevige rondwandeling vanuit de voormalige Hanzestad Doesburg voert door het stroomdal van de Oude IJssel. Ze loopt eerst langs een oude rivierarm en via landerijen naar het bos Het Heekenbroek. Dan opnieuw langs landerijen, en langs het dorpje Hummelo, dan door 'n bosje, om uit te komen in Laag-Keppel - waar je koffie kunt drinken in een oude erberg, maar ook bij Thee of 't ander *). Bij de molen in Laag-Keppel steekt het pad de Oude IJssel over en wordt de rivierdijk-annex- fietspad gevolgd tot het de rivier weer oversteekt, om bij het begin van de wandeling terug te komen. Dit laatste gedeelte wordt afgewisseld met een stukje wandeling door een wild en nat gebied, landgoed Mulra."

15km
21 augustus 2014 Noord-Hollands Duinreservaat (NS-route)

De wandeling begint met 'n flink stuk (gemengd) bos, waarvan de naam mij niet bekend is. Daarna loopt het noordelijke (hoofd)gedeelte van het pad door open duinlandschap, met aardige hoogteverschillen. Hier-en-daar gaat het langs (vogel)duinmeertjes, waarvan de meeste ook geen naam dragen. Het in de tekst genoemde "zeedorpenlandschap" is onopvallend, maar als je goed kijkt is het er nog wel degelijk. 'n Klein stukje langs het strand tot slot maakt de wandeling compleet. Al met al best aardig.

22km
13 augustus 2014 Bekendelle (NS-route, oud)

Route draagt de naam van het mooiste gedeelte, Bekendelle, langs de Boven Slinge; dat is echter slechts een betrekkelijk kort traject. Voor het overige is het toch een prachtige wandeling door een veelal parkachtig landschap. De moeite waard zijn de Jacobskerk in Winterswijk en de Sint Helenakerk in Aalten: daar kun je, aan het begin en einde van de tocht, eeuwenoude muur- en plafondschilderingen bekijken.

19km
6 augustus 2014 Vechtdal dag 1 Mariënberg-Ommen (NS-route, 2-daags)

Mijn tweede etappe van deze NSwandeltocht, van Ommen naar Mariënberg. Tijdens deze etappe zie je maar weinig van de Vecht zelf; ben daarom enkele keren van de route afgeweken om dichter bij de rivier te komen. Net zo afwisselend als de andere etappe van deze tocht.

16km
5 augustus 2014 Vechtdal dag 2 Ommen-Dalfsen (NS-route, 2-daags)

De Vechtdalroute heb ik in omgekeerde richting gewandeld, van Dalfsen naar Ommen; da's wel 'ns lastig bij een route die terughoudend bewegwijzerd is. Niettemin fraaie etappe, deels dicht langs de rivier zelf, die verrassend breed en schoon is. Bosjes, rivierduinen, akkerland - prachtig.

22km
28 juli 2014 SP 10 (01) Venlo - Arcen

Wegens onze 'andere', rustigere etappe-indeling vandaag begonnen bij Hotel De Hamert, km 30. Tot dusver de minst boeiende etappe van het pad. De Tuin in Arcen kun je beter apart 'ns gaan bekijken. Wel weer fraai het bos op de Lommerheide, de Trappenberg en de Ravenvennen - op weg naar de bushalte in Lomm; tot ca km 17,3 [opeens stevige kiespijn!].

17km
27 juli 2014 SP 10 (02) Arcen - Wellerlooi

Gisteren gekomen tot de bushalte ter hoogte van Knikkerdorp, ca km 42,5. Merkwaardig is het stuifduin Dikkenberg(!), met uitzicht over het Heerenveen. Later nog meer vennen en ontluikende heide. Niet helemaal duidelijk welke 'bult' nu precies dat 'Vorstengraf' was, het ging hier in De Hamert allemaal op-en-af. Gestopt bij km 30.

16km
26 juli 2014 SP 10 (03) Wellerlooi - Nieuw-Bergen (bus 1 km)

Gewandeld van km 56 tot 42,5 (ter hoogte van Knikkerdorp). Opnieuw veel heide-met-vennen op de ze etappe; veel vogels bij het Driessenven gezien, ooievaars en reigers, eenden, ganzen. Het handveer viel niet mee omdat er geen handvatten waren; toch erg leuk, dit overvaren! Waar vroeger een sluis lag, is nu het bezoekerscentrum Maasduinen (koffie e.d.).

16km
25 juli 2014 SP 10 (04) Nieuw-Bergen (bus 1 km) - Diekendaal (bus 1 km)

Gewandeld vanaf het punt waar we op 16 juli gestopt waren, Afferden (L.), km 69,5 tot km 56 (Nieuw Bergen) *]. Relatief veel op-en-af, dit gedeelte, vennetjes en heide, leuk! *] Mijn wandelmaatje / vrouw en ik hebben een andere, meer bescheiden etappe-indeling dan de 'officiële'.

19km
16 juli 2014 SP 10 (05) Diekendaal (bus 1 km) - Plasmolen

Vanuit Gennep wandelden we verder zuidwaarts, van km 81 tot 69,5 (veer naar Sambeek). Let op het ooievaarsnest bovenop het gemeentehuis van Gennep! Al meteen prachtig is het uitzicht over het dal van de Niers! Jammer dat dit gedeelte maar kort is *]. Heel fraai zijn de vennetjes in het Quin, onderdeel van Nat. Park De Maasduinen. In Afferden rijdt lijn 83 (Venlo-Nijmegen), die de hele weststreng van dit Streekpad 'begeleidt'. *] Als je nader met de Niers wilt kennismaken, is de oostelijke streng van dit Streekpad, tussen km.112 en 159, een besliste aanrader!

14km
15 juli 2014 SP 10 (06) Plasmolen - Milsbeek (bus 1 km)

Van station Mook-Molenhoek samen met mijn partner gewandeld naar Gennep, km. 95 -> 81; daar gelogeerd. Een benard moment toen de kudde op de Mookerhei opeens door een onverklaarbare oorzaak op hol sloeg en voor en achter ons langs denderde! Altijd weer een indrukwekkend panorama, vanaf de zitbank bovenop de Mookerhei over de Maasvallei! Ik was overigens al eens aan de wandel geweest op deze etappe, namelijk aan het begin van een 3-daagse [Mook -> Geldern].

18km
13 juli 2014 Bomendijk (NS-route, oud)

Ik houd erg van lopen-langs-rivieren, maar helaas -en onvermijdelijk- loopt deze route wel wat ver van IJssel af. Na Wilp loopt het pad bovenop de dijk en vooral op de gedeeltes waar de "bomen-" [vgl. naam van deze route] het zicht niet te zeer belemmeren, is dat 'n fijne belevenis! Overigens, Deventer is een apart bezoek helemaal waard.

19km
4 mei 2014 SP 3 (01) Nijmegen station - Deest

Voor mij begon deze slot-etappe bij de bushalte aan de Van Heemstraweg in Afferden; naar Nijmegen is dat ca. 23,0 km. [Door persoonlijke omstandigheden kon ik dit deel niet direct na mijn 4e etappe op 25.iv wandelen -zoals ik van plan was-, maar pas 'n week later.) Ik koos ervoor om de Waalbandijk (stippellijn op kaartje 5) te wandelen, omdat dat nieuw voor me was: fraai! Het brede stroomgebied van de Waal vind ik altijd indrukwekkend, zeker nu er overal zoveel bloesem te zien was. Voorzichtig op de smalle dijken met (race)fiets-groepen! In twee dijkmagazijnen exposeerden kunstenaars, en op het rivierstrand [stippellijn p20 [kaart 2] zag ik een grote kudde Koniks; zie fotootje.

20km
25 april 2014 SP 3 (03) Wijchen - Grave

In mijn etappe-indeling was dit mijn vierde traject, van Ravenstein naar Afferden; ca. 23,4km. Ook Ravenstein is een fraai oud stadje, dat de moeite van een apart bezoek waard is (o.a. GlasMuseum). Uiteraard is Wijchen niet zo aantrekkelijk om doorheen te lopen, maar daarna is er het Hernensche Bosch en het oude rivierduin bij Bergharen. Een klein extra ommetje -ca. 0,4km- maakte ik langs Leur, waar zich een oud (maar gesloten) kerkje bevindt en daar tegenover het Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden: de moeite waard!

16km
24 april 2014 SP 3 (04) Grave - Malden

Op de derde wandeldag liep ik van Malden naar Ravestein, ca. 28,3km. Grave is erg interessant en daar was ik eerder dit jaar al eens apart naar toe gegaan. De etappe zelf was opnieuw afwisselend: de vennen, het vlakke land (Neder- en Overasseltse Broek), de extra lus bij Keemt; het begon te onweren toen ik nogal onbeschermd op de dijk wandelde... .

17km
23 april 2014 SP 3 (06) Plasmolen - Wyler

De tweede etappe begon in Kranenburg, door het stille Reichswald, naar een bushalte in Malden. Onderlangs de Jansberg is voor mij altijd een hoogtepunt! Ca. 24,6km

12km
23 april 2014 SP 3 (05) Malden - Plasmolen

Het traject Plasmolen -> Malden [met de wijzers van de klok méé] maakte deel uit van mijn tweede wandeldag (23.iv.2014); zie aldaar.

18km
22 april 2014 SP 3 (07) Wyler - Nijmegen station

Heb de route al vaker gewandeld, in gedeeltes, maar wilde 'm nu eens graag in vijf dagen achter elkaar volgen. Mijn eerste etappe begon in Nijmegen, waar ik woon, en liep tot Kranenburg, waar ik heb overnacht. Sterk afwisselend traject: Ooypolder, de stuwwal, het oude stadje Kranenburg. Ca 22,1km

17km
7 maart 2014 SP 10 (18) Roermond station - Beesel

(vervolg van 6 mrt, vanaf Kessel:) 's Ochtends namen we de veerpont weer terug naar de rechter Maasoever om de tocht naar eindpunt Roermond voort te zetten. De route loopt door bossen op de rivierduinen, door 'natte' gebieden en het fraaie stroomgebied van de Swalm. In deze periode zijn er bijna geen café's e.d. geopend; dus wel boterhammen en iets te drinken meebrengen voor onderweg.

22km
6 maart 2014 SP 10 (19) Beesel - Venlo station

Wandeltweedaagse, samen met mijn vrouw, van station Venlo naar station Roermond, 'n soort NS-wandeling dus. Onze eerste etappe liep tot Kessel; voor de overnachting namen we daar 't veer. We waren onder de indruk van de imposante breedte van de Maas.

22km
2 maart 2014 Twellose Landgoederen (NS-route, oud)

De route is 'oud', maar nog uitstekend beloopbaar. Eigenlijk raakte ik onderweg ook wel benieuwd naar het interieur van sommige van de huizen; zou dat nog in originele staat zijn? De route voert over het landgoed Hartelaar, maar het hoofdgebouw van het landgoed bevindt zich verder naar het westen. Niet vermeld wordt landgoed Nieuw Wezenveld, terwijl de route wél langs het hoofdgebouw (+ kapel) voert. In Twello zijn nog wel meer historische panden te vinden; zo ben ik gaan kijken naar het voormalige postkantoor en het vroegere gemeentehuis. De Bolwerksmolen was in dit jaargetijde niet geopend. Deventer is interessant, een aparte stadwandeling waard!

23km
2 februari 2014 Kennemerduinen (NS-route)

De route doorkruist het duinlandschap, fijn als je -in de winter- niet door 'kale' bossen wilt wandelen. Een aantal gedeeltes was erg nat, dat vergde wat improviseren.

15km
28 december 2013 Boonervliet (NS-route)

Er wordt momenteel veel gewerkt langs de route. Een deel van de tocht, langs de VlaardingerVaart, kon niet gelopen worden. Ook zijn er in dit gebied veel stukken land onder water gezet, dus de kaart komt niet zomaar overeen met de werkelijkheid. Het dijkje langs de Boonervliet was (nog) niet begroeid met gras, de wandeling is daar wat glibberig door de vette klei. Ik was nog nooit in Maassluis geweest, een fraaie finale van deze toch best aardige tocht. Op m'n webstek staat een foto-impressie: http://www.lichtvoetig.info/ns-boonervliet/foto-s-boonervliet

19km
18 juli 2013 LAW 10 (12) Rossum - Losser, N732

Ootmarssum (km 191,5) naar De Lutte (km 210,4), onze laatste etappe: kleinschalige landschappen; het uitzicht vanaf De Paasberg (zoals getoond op p. 97 van de gids) kregen we helaas niet te zien...

19km
17 juli 2013 LAW 10 (11) Hesingen - Rossum

Ootmarsum: een 'vrije' dag om het stadje te bezoeken. Hoogtepunten: Galerie van Annemiek Punt, Schoolmuseum en Ton Schulten Museum.

16km
16 juli 2013 LAW 10 (09) Emlichheim - Esche

Van Gölenkamp (km 173,6) naar Ootmarsum (km 191,5);

16km
15 juli 2013 LAW 10 (09) Emlichheim - Esche

Van Emlichheim (km 149,2) naar Gölenkamp (km 174,4; onze etappe-indeling wijkt af van de 'officiële'). Talloze 'jaknikkers' in dit Duitse gedeelte; op het einde ook oude grafheuvels -het maakt altijd indruk op me om tekenen uit 'oude tijden' van dichtbij te zien.

17km
14 juli 2013 LAW 10 (08) Weiteveen - Emlichheim

Van Weiteveen (km 130) naar Emlichheim (km 149,3); hoogtepunt is (het Rust.nl-punt) in het fraaie dorpje Oosterse Bos; verder veel lange, rechte stukken.

20km
13 juli 2013 LAW 10 (07) Nieuw-Dordrecht - Weiteveen

Van Veenkerk, km 106,5 tot Weiteveen, km 130,0. 's Ochtends heerlijk stil bos, met honderden vlinders.

23km
12 juli 2013 LAW 10 (06) Ter Apel - Nieuw-Dordrecht

Van km 93,1 (Barnflair, café bij de sluis) naar Veenkerk, km 106,5; langs Oude Runde. In Emmer-C koffie-met-iets-lekkers bij 'n bakkerij-café.

21km
11 juli 2013 LAW 10 (05) Jipsinghuizen - Ter Apel

Van km 78,3 [bij Sellingen] naar km 93,1 [bij sluis Barnflair]: langs de Oude Runde (de toegang tot het klooster bij Ter Apel is te duur om een beoek even 'af te raffelen').

21km
10 juli 2013 LAW 10 (05) Jipsinghuizen - Ter Apel

Van Bourtange [km 63,5] naar km 78,3 (bij Ter Borg); o.a. langs heidevelden. [Onze indeling wijkt af van cq. overlapt de 'officiële' dagtraject-indeling.]

15km
9 juli 2013 LAW 10 (04) Weende - Jipsinghuizen

Vrije dag om de vesting Bourtange te bekijken; behalve bezoek aan de vesting heb ik de ruime rondwandeling gelopen rond de vesting; ca. 4 km.

15km
8 juli 2013 LAW 10 (04) Weende - Jipsinghuizen

Van km 50,0 naar 63,5.

16km
7 juli 2013 LAW 10 (03) Wedde - Weende

Van Vlagtwedde / Ellersinghuizen, km 50,0, naar Bourtange, km 63,5; onze indeling wijkt af van cq overlapt de 'officiële']: opnieuw fraai stuk langs Ruiten Aa / Zoert.

18km
6 juli 2013 LAW 10 (02) Bellingwolde - Wedde

Bellingwolde [5] tot Vlagtwedde [9; Onze dagtrajecten en de officiële dagetappes overlappen elkaar steeds]. Fraai is het deel langs de Ruiten Aa.

21km
5 juli 2013 LAW 10 (01) Bad Nieuweschans - Bellingwolde

Deze eerste etappe van onze tocht was korter, nl. tot Oudeschans, omdat de reis erheen nogal lang is vanuit onze woonplaats. Zeer fraai was de dijk langs het B.L.Tijdenskanaal, vanwege de late zomer stond die nog vol met bloeiende bloemen.

22km
5 juni 2013 SP 16 (05) Veluwezoom oost 2 (Rozendaal - Dieren station)

Slotetappe van kampeer-wandel-5daagse, van De Steeg (aan de IJssel, iets buiten de route) tot kasteel Rosendaal bij Arnhem. Indrukwekkende etappe, met Posbank als 'hoogte'punt.

20km
4 juni 2013 SP 16 (06) Loenermark 1 (Dieren station - Loenen)

Vierde dagetappe van 5-daagse kampeerwandeltocht; van camping Coldenhove via Dieren (café!) naar camping De Eikeboom (De Steeg). Veel bos!

19km
3 juni 2013 SP 16 (07) Loenermark 2 (Loenen - Hoenderloo)

Derde dag van kampeer-wandeltocht; van Hoenderloo naar camping Coldenhove (krt. 22; zéér goed toegeruste camping, maar enorm duur!).

18km
2 juni 2013 SP 16 (08) Hoog Buurlose Heide (Hoenderloo - Kootwijk)

Tweede dag van kampeer-wandel vijfdaagse. Gekampeerd op De Wildrust, Hoenderloo. In het dorp zijn ook div. eetgelegenheden. In de supermarkt is een pinautomaat; da's van belang, want lang niet overal zijn winkels en pinautomaten!

15km
1 juni 2013 SP 16 (09) Asselse Heide (Kootwijk - Hoog Soeren) (bus 1 km)

Eerste dag van 5-daagse solo-kampeerwandeltocht. Traject iets eerder begonnen, namelijk bij de Echoput (krt.34); ca. 18,5 km. Gekampeerd op Zanderdennen bij Kootwijk (géén winkel, wel eetgelegenheid).

8km
12 mei 2013 Den Haag (NS-route)

Ik ben Hagenaar van geboorte en heb er gewoond tot m'n twintigste. Toch was ik verrast hoe fraai Den Haag, en Scheveningen, (geworden) is! Erg van genoten, deze tocht. Het IndieMonument vond ik een indrukwekkend hoogtepunt. En de Vredesbank was nieuw voor me (net als al die nieuwe ministeries bij het station). Er staat 'n 20tal foto's op m'n webstek: http://www.lichtvoetig.info/

22km
10 maart 2013 SP 16 (03) Hoge Veluwe west (Otterlo - Arnhem station)

Zorg voor wat proviand voor onderweg, want er was nergens 'n cafeetje ofzo. Fijne etappe o.a. door een uitgestrekt heidegebied.

21km
1 maart 2013 SP 16 (01) Hoge Veluwe oost (Arnhem station - Hoenderloo)

Er zat vorst in de lucht, toen ik deze etappe wandelde; heerlijk verfrissend!

23km
16 september 2012 Laag-Soeren (NS-route)

Heb de route 'omgekeerd' gelopen, dat ging prima. Fijne, interessante route. Op m'n webstek [http://www.lichtvoetig.info/NS-Laag-Soeren/foto-s-laag-soeren] staat 'n foto-impressie.

23km
5 mei 2012 Mariënwaerdt-Linge (NS-route)

Heb de korte route gevolgd uit het jubileumboekje, dus van Leerdam tot Beesd. Schitterende route, een openbaring.

18km
30 april 2012 Westerbouwing (NS-route)

'Omgekeerd' gewandeld, van Renkum naar station Arnhem. Kasteel Doorwerth (koffie...), bovenlangs de Rijn (fraaie uitzichten), kerkje van Oosterbeek (ik had gecontroleerd of het op die dag open was), door de uiterwaarden van de rivier: een topwandeling!

14km
14 augustus 2011 Maasheggen (NS-route)

Een verrassende route, je verwacht hier geen 'bergen' [= voormalige rivierduinen]. Overal meidoornheggen: de naam van de route verwijst ernaar. Horeca is er meestal alleen aan het begin, in Boxmeer, en helemaal aan het eind, bij station Vierlingsbeek.

13km
15 juli 2011 Bieslandse Bos (NS-route)

Deze route toont wat voor mij 'Holland' inhoudt: lange, rechte sloten, lisdodden langs het water, parkachtige landschappen, tuinbouwkassen, vogels (al ben ik geen kenner), druk verkeer -niet ver van de route-, het gevoel dat 'de Hollanders' dit allemaal hebben kunnen aanleggen en in beheer nemen dankzij hetgeen de rivieren hier aan materialen hebben afgezet.

18km
21 april 2011 Elsterberg (NS-route)

Hete, droge dag. Ben aan het eind even de route kwijtgeraakt, bij het heideveld bij Overberg. Strikt genomen voert deze wandeling niet óver maar langs de Elsterberg.

21km
15 maart 2011 Ankeveense Plassen (NS-route)

Vroeg in het jaar gewandeld, dus heerlijk stil. Indrukwekkend gedeelte tussen de Plassen door en langs de Vecht: nieuw voor mij, dit gebied. Hier en daar route niet helemaal duidelijk, heb wat geïmproviseerd.

19km
7 maart 2010 Naardermeer (NS-route)

Niet bizonder afwisselend, toch erg interessant: langs het Groote Meer, de kreken. het riet en, vooral, de ontmoeting met de biologen / natuurbeschermers die het gebied onderhouden! Nog haast niemand op pad, zo vroeg in 't jaar.

20km
SP 3 (03) Wijchen - Grave
22km
SP 11 (A) Dagwandeling Oude IJsselvallei
2431km totaal
Steun ons