Met de rugdrager op pad

De wandelwagen is soms ideaal, maar als je gaat wandelen kom je algauw obstakels tegen zoals hekjes, overstapjes, trappen en te smalle kronkelpaadjes. Een rugdrager kan dan uitkomst bieden.

In de rugdrager

Er zijn verschillende type dragers te koop. Wat het meest geschikt is blijft een persoonlijke keuze. Kinderen kunnen gemiddeld tot circa 3 jaar in de drager, daarna wordt het vaak te zwaar voor langere tochten en kun je hem nog gebruiken om je kind pas te gaan dragen als het zelf te moe is geworden om verder te lopen.


Outdoordragers

Dit zijn de rugdragers die veelal in de outdoorcentres en wandelspeciaalzaken worden verkocht. Van merken zoals Vaude en Deuter. Het ziet er uit als een grote rugzak voor trektochten. Kenmerkend voor dit type drager is het frame dat er in is verwerkt, waardoor er een zitje ontstaat voor het kind en het niet direct tegen je rug aanzit. Veelal is er ook extra bergruimte voor het opbergen van spullen geïntegreerd. Het kind zit vrij hoog in de drager waardoor het over je heen kan kijken. Door een stevige heupband wordt het gewicht goed verdeeld. Houdt er wel rekening mee dat de drager door het frame zelf ook al gauw 2 kilo weegt.

Soft Structure Carriers

Deze dragers bevatten geen frame. Het kind wordt direct tegen de rug (of buik) gedragen. Wel heeft dit type drager een heupband en goede polstering op de schouders om het gewicht optimaal te verdelen. Voorbeelden van merken zijn Patapum, Ergo Carrier, Boba, Bondolino en Marsupi. De drager zelf weegt door de afwezigheid van het frame vrijwel niets en kan bij de meeste types eenvoudig om je middel blijven hangen wanneer je kind kind zelf loopt. Doordat het kind direct tegen je rug aanzit is dit warmer voor jullie beiden. Kinderen zitten lager op je rug wat handig kan zijn bij kruip door sluip door- routes, omdat ze dan minder snel hun hoofd stoten. Vaak is er geen of slechts beperkte ruimte voor extra bagage in de drager.

Het is handig als iemand je helpt bij het op de rug plaatsen, maar op youtube zijn ook trucjes te vinden om dit zelf te doen. Het is niet aan te raden om kinderen op je buik met het gezicht van je af te dragen. Op deze wijze hangt het kind teveel en kunnen de beentjes niet de natuurlijke kikvorshouding aannemen. Door de houding in de drager kunnen de broekspijpen verder opkruipen dan normaal. Lange sokken of beenwarmers zijn in de winter dan ook geen overbodige luxe. Kinderen vallen makkelijk in slaap in een rugdrager, houdt er rekening mee dat dit bij wat oudere kinderen zwaarder is dan actief gewicht meedragen!

Draagdoeken

Je kunt ook kiezen voor een draagdoek. Deze zijn er in allerlei soorten te koop, maar vragen wat meer handigheid omdat je ze zelf moet knopen. Het kan fijn zijn om een luchtige stof te kiezen op warme dagen. Laat je goed informeren door bijvoorbeeld een draagconsulent en oefen van te voren zodat je ook onderweg eenvoudig je kind weer in de draagdoek kunt doen.


Voor alle varianten geldt eigenlijk dat het aan te raden is de drager in alle rust uit te proberen. Wen aan het 'aandoen' en er in zetten van je kind, laat je kind er aan wennen om er in te zitten en kijk hoe het bevalt om er een tijdje mee te lopen. Is alles goed afgesteld? Hangt het gewicht niet te veel op je schouders? Zit je kind comfortabel? Zo ja, dan kun je langere tochten gaan uitproberen.

Steun ons