Offlline en online verbinden

Inspiratiedag offline en online verbinden voor padcoördinatoren en belangenbehartigers

Voor de koffie: offline verbinden, met garenbollen in wit, rood en geel
De garenbollen vliegen in het rond boven de padcoördinatoren en vrijwilligers belangenbehartiging, zij zijn samen in de Observant in Amersfoort zijn voor een inspiratiedag 'online en offline in verbinding'. Op uitnodiging van Joep Naber werd een knot rood garen gegooid naar iemand die je niet kent, geel garen naar iemand die je al kent en een witte garenbol naar iemand voor wie je een vraag had. De draden in wit, rood en geel geven perfect weer hoe de lijnen kunnen lopen die zijn ontstaan na de workshop Levend Linkedin.

Levend Linkedin
Hier konden de aanwezigen vragen aan elkaar stellen met als thema: 'Ik kan jou helpen maar jij mij ook'. 'Wie kan mij helpen bij het werven van gelden voor een nieuwe druk van de gids van het Krijtlandpad?', kwam er uit een andere hoek van de zaal een antwoord van iemand van de werkgroep Zuiderzeepad: 'Ik, wij hebben ervaring opgedaan om geld bij gemeenten te halen voor de druk van de nieuwe gids van het Zuiderzeepad, ik wil je graag helpen.' Het werkte aanstekelijk, en van alle hoeken van de zaal kwamen vragen, maar ook antwoorden om elkaar verder te helpen. Joep vat de morgen perfect samen: 'Er is genoeg kennis, weet het te vinden.'

Na de koffie: Rondetafelgesprekken
Na de koffie waar in kleine groepjes al nieuwe contacten worden gelegd, volgen er meerdere rondetafelgesprekken. 'Wat ik altijd al aan Joep wilde vragen.' 'Hoe houden we onderhoudspaden van waterschappen langs het water voor wandelaars open?' De vragen waren verrassend maar de antwoorden van de deelnemers die aan de tafels rouleerden ook. Netwerken is naar elkaar toegaan, vragen stellen, wat heb jij mij te bieden en wat kan ik jou bieden, wat hebben we aan elkaar. Hoe ga je mee in deze tijd waarin de maatschappij verandert. Hoe gaat Wandelnet hiermee om.

De lunch: Een Utrechts groepje
De tijd van het ochtendprogramma was te kort om alle vragen te beantwoorden en spontaan ontstaat er tijdens de lunch een groepje met afgevaardigden uit de provincie Utrecht die provinciale problemen bespreken. Een nieuw netwerkje is ontstaan en onder de soep met broodjes worden contacten gelegd om in de toekomst verder te kunnen. Wat een korte workshop al niet kan bereiken.

Het middagprogramma: online verbinden door Social Media
Tijdens de workshop Social Media vliegen de termen hashtag, linken, taggen en tweeten om de oren. Een korte uitleg hoe je facebook en twitter kunt gebruiken om bijvoorbeeld je langeafstandspad bekender te maken. Wandelen is weliswaar een offline activiteit zonder computer en in de buitenlucht. Maar steeds meer worden wandelaars online door het gebruik van de smartphone. De grens vervaagt steeds meer en de beide werelden staan meer in verbinding.

#Inspiratiedag
Er is weerstand bij de vrijwilligers maar het biedt ook mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld de digitale toekomst van markeringen, in gesprek raken met een boswachter zonder dat je in het bos bent en een mooie wandelfoto op social media delen met andere wandelaars. Joep Naber sluit daarom de dag af met het maken van een foto van elkaar met je smartphone. De resultaten waren op twitter te zien op #inspiratiedag en bij de terugreis met de trein naar het zuiden bleven de tweets op twitter op mijn telefoon maar binnenkomen
.

Henrie van Zoggel

Steun ons