Om het grindgat bij Beegden

30 januari 2019

Trage tocht BeegdenWe liepen langs de Lange Vlieter, een grote plas water bij het Limburgse Beegden. Het oude grindgat lag er verlaten bij. Het waaide, het was koud en er viel af en toe wat regen. We waren dus van plan om niet al te lang te doen over de vijftien kilometer lange wandelroute uit de wandelgids ‘Lopen door landelijk Limburg’ van Rob Wolfs. Drie uur, het liefst korter.

Watervogels

We keken over het onrustige water van de plas. Watervogels hadden de beschutting van een flauwe bocht opgezocht. Een grote kolonie meerkoeten dobberde op de golven. Verderop wilde eenden en kijk, daar een paartje laag in het water liggende futen. Een groepje kuifeenden. Een eenzame aalscholver roerloos bovenop een kleine, oranje boei. Hoe langer we stil stonden, hoe meer soorten we zagen.

Buizerd

Ons plan, ach ons plan. Het verdween als sneeuw voor de zon. Hoog boven onze hoofden vocht een kraai een burenruzie uit met twee buizerds. Of was het andersom? Een informatie bord vertelde dat het oude grindgat nu jaarlijks een paar miljard kuub Limburgs drinkwater produceert. Dat wisten we toch echt niet. Op naar de volgende plas. Onderweg was er een sloot met zwanen, een weiland met ganzen. En een parkeerplaats met mannen en vrouwen in wetsuits met zuurstofflessen op de rug. We zetten onze rugzak neer, dronken hete koffie uit onze thermoskan en keken naar onhandig op grote flippers het water inglijdende mensen. Boschmolenplas is een duiklocatie, 36 meter diep.

Bevers

We liepen over een dijk langs een kanaal en daalden af naar een moerasachtige oever. Het pad verdween en maakte plaats voor grote stapstenen in het water. Met een simpel touw om je aan vast te houden. Voorzichtig zochten we onze weg over gladde stenen. Traag, voetje voor voetje. We klauterden weer omhoog en kwamen op een graspad. Een omgevallen boom versperde het pad. Met verse knaagsporen van de bever. Hoe langer we stilstonden hoe meer we zagen. Onze dag kon niet meer kapot.

Traag

We hadden allang geen haast meer. Bij de sluis in Heel hingen we over de reling en keken lang naar het schip diep onder ons, dat centimeter voor centimeter traag naar beneden zakte. Pas laat in de middag liepen we Beegden weer in. Routemaker Rob Wolfs noemt zijn wandelroutes ook wel Trage Tochten. Hij kan een tevreden mens zijn.

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons