Onbewaakte overwegen... nog wel...

4 november 2014

Vandeweek zag ik een tweet van Peter Boomsma over een onbewaakte overweg bij Dalfsen. Met een fotootje…

‘ze bestaan nog’ twitterde hij...
‘nog wel’ was mijn antwoord...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De foto

Als je een romantische bril op zet, dan zie je op de foto vooral een prachtig herfstbos, een mooi onverhard pad en een lekker zonnetje. Een heel idyllisch plaatje. Je zou zo maar zin kunnen krijgen om te gaan wandelen.

Maar als ik even het perspectief van ProRail belicht, dan verwacht ik dat zij kijken naar een potentieel gevaar: een kans op ongelukken met overstekers. En zij zien misschien nog wel een ander risico: de kans op vertraging, want iedere overweg geeft immers een kans op verstoring van de treindienst. En ze zien vast geld, of althans het ontbreken daaraan. 

Onbeveiligde overwegen onder druk

Er zijn in Nederland nog ruim 100 onbeveiligde overwegen. En die staan onder druk! We zijn in ons land niet meer zo gewend om een onbewaakte overweg over te steken. En we vinden het misschien allemaal ook wel een beetje griezelig. Veiligheid is natuurlijk een belangrijk begrip. Ook veiligheid voor de oversteker; of dat nu een wandelaar of welke andere buitensporter dan ook is. Eigenlijk zou er een goeie oplossing moeten komen voor deze categorie onbeveiligde overwegen. Maar veiligheid kost geld en dat is er (nu) niet… Dus staan deze overwegen onder druk. Verschillende overwegen worden afgesloten…

Mijn bril

Van mij wordt verwacht dat ik dan de bril van belangenbehartiger bij Wandelnet op zet. En dan zie ik dit plaatje voor me: twee mensen die naar een papier op de grond staren. De één ziet het cijfer 9 op het papier staan. De ander, die er tegenover staat, ziet het cijfer 6 staan. Ze praten allebei over hetzelfde, hebben allebei gelijk vanuit hun perspectief.

Mijn stellige overtuiging is dat als de verschillende partijen die rond een overweg betrokken zijn (ProRail, gemeente, belangenorganisaties), bereid zijn om zich te verdiepen in elkaars belangen, dat er dan mooie oplossingen kunnen ontstaan. Even de bril van de ander opzetten, kan soms helpen om zelf ook weer scherper te zien! En dan moeten we toch met elkaar in staat zijn om het punt van financiering wel op te lossen.

En wat zie jij?

Peter Boomsma maakte de foto: hij stond er voor en keek er bewust naar. Ik ben benieuwd naar jouw perspectief! Laat je het me even weten?

 

 

Ankie
coördinator belangenbehartiging
Wandelnet

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
  1. fotobart

    Lees mijn blog over dit onderwerp:

    http://groenewissels.blogspot.nl/

Steun ons