Onbewaakte spoorovergang Westwoud nu beveiligd

18 december 2017

spoorovergang WestwoudDe overweg Oostelijke Landpad in het Noord-Hollandse Westwoud is beveiligd. Wandelaars op het knooppuntennetwerk in Noord-Holland zijn er blij mee.

Spoorbomen en overwegbellen

Een onbewaakte overgang niet opheffen maar juist beveiligen. Het kan. Het gebeurde tussen Hoorn en Enkhuizen op het Oostelijk Landpad in Westwoud. Lange tijd was een klein klaphekje met vermanende woorden de enige waarschuwing voor wandelaars en fietsers die hier het spoor overstaken. Dat is nu verleden tijd. Afgelopen maand installeerde ProRail spoorbomen, lichten en overwegbellen bij de overgang. Heerlijk nieuws voor alle wandelaars en fietsers die van dit pad gebruik maken.

Wandenknooppuntennetwerk

Het Oostelijk Landpad in het buitengebied van Westwoud is één van de weinige openbare voetpaden in het agrarische gebied van West-Friesland. Het pad is dan ook onderdeel van het zich nog steeds uitbreidende wandelknooppuntennetwerk in de provincie Noord-Holland en een belangrijke noord-zuidverbinding voor voetgangers en fietsers. Een pad met een duidelijk recreatief belang. Genoeg redenen dus voor het ombouwen van een onbewaakte naar een beveiligde spoorovergang.

Adviesgroep Infrastructuur

Onlangs publiceerde de Adviesgroep Infrastructuur en Recreatie (ANWB, Wandelnet, Fietsersbond, Fietsplatform en NOC*NSF) haar rapport waarin wordt vastgestelt dat Nederland 82 onbewaakte spoorwegovergangen kent die recreatief van belang zijn. Ankie van Dijk van Wandelnet: “We hopen dat het rapport aanleiding is om deze overwegen stuk voor stuk te bekijken om zo tot goede oplossingen te komen. Er zijn al zo veel overwegen verdwenen dat de nu nog resterende extra belangrijk zijn geworden”. Lees meer in  Het belang spoorwegovergangen in beeld.

 

Foto: Prorail installeeert beveiliging op overgang Oostelijk Landpad Westwoud

Steun ons