Onderhoud routes zaak van vrijwilligers

25 januari 2018

onderhoud wandelnetwerkenHet duurt nog even maar dan gaat het nieuwe wandelseizoen weer van start. Vrijwilligers controleren overal de routes zodat wandelaars straks zonder problemen op pad kunnen.

Vrijwilligers controleren

De markering van een wandelroute vraagt voortdurend om onderhoud. Zijn alle stickers nog zichtbaar? Staan alle paaltjes nog op hun plek? Is het nieuwe stukje route duidelijk aangegeven? Gewapend met snoeischaar, stickers en plaatjes, schroefjes en boormachientje gaan overal vrijwilligers op pad om “hun” stukje route weer te controleren. Het gaat om duizenden kilometers wandelroutes; LAW’s, Streekpaden, NS-routes en knooppuntennetwerken. Zodat straks iedereen weer met een gerust hart op pad kan.

Knooppuntennetwerk

Albert Melskens is één van de vele vrijwilligers die graag zijn handen uit de mouwen steekt voor het onderhoud van gemarkeerde routes. Op zijn voettocht naar Santiago merkte hij hoe belangrijk een goede markering is. Eenmaal terug besloot hij daarom om mee te helpen bij het onderhoud van de wandelroutes in zijn eigen omgeving. Nu is hij actief als beleidsvrijwilliger bij Wandelnet in de provincie Limburg en controleert hij rond zijn woonplaats Lomm drie routes van het plaatselijke wandelknooppuntennetwerk Midden- en Noord Limburg.

Investering eist onderhoud en beheer

Eenmaal aangebrachte markeringen moeten regelmatig worden gecontroleerd. Nikolien van Isterdael van het Routebureau Noord- en Midden-Limburg is dan ook blij met haar vrijwilligers. “Als je geen goed onderhoud en beheer pleegt aan je route, dan gooi je eigenlijk je investering weg” zegt ze in een vraaggesprek met omroep Venlo. Nieuwsgierig naar hoe Albert zijn routes controleert? Kijk hiernaast hoe Omroep Venlo hem volgde bij zijn werkzaamheden.

 

Foto: Albert Melskens bezig met onderhoud wandelnetwerk Midden- en Noord Limburg (Omroep Venlo)

Steun ons