Ontdek de grensregio te voet

6 mei 2019

PodogristenpadVlak over grens met Duitsland vind je prachtige wandelgebieden. Ontdek het Münsterland, Osnabrücker Land, Grafschaft Bentheim en Emsland te voet met tientallen onvergetelijke lange wandelroutes en verkwikkende dagtochten.

Podogristenpad

Het Podagristenpad is onderdeel van de Grafschafter Spurensuche, een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waarmee je de grensstreek op je gemak verkent. De 80 km lange wandelroute dankt haar naam aan drie Nederlandse avonturiers uit Coevorden die in 1843 de grens overstaken naar Bad Bentheim.

Kommiezenpad

Net over de grens bij Winterswijk ligt het Kommiezenpad. Vanaf 1813 traden Nederlandse en Duitse Commiezen – douaniers avant la lettre – hier gezamenlijk op tegen smokkelaars. Al wandelend op de 17,9 km lange route tussen het klooster Burlo, Vreden, Südlohn en Winterswijk kom je de Nederlands-Duitse samenwerking op het spoor.

Boomtoppen

Het boomkroonpad, de trekpleister  van de Bundesgartenschau in Bad Iburg, is behouden gebleven. Het pad slingert door de boomtoppen van het ene naar het andere uitkijkplatform. Als je dan de smaak goed te pakken hebt, liggen er in het omringende Geo- en Naturpark TERRA.vita, nog talrijke andere wandelpaden die erop wachten om te worden ontdekt.

Veenlandschap

In het natuurgebied Natuurpark Moor-Veenland, op de grens tussen Drenthe en het Emsland, liggen nog intacte veengebieden. In de lente zie je hier het wollegras en in de herfst bloeit de heide.´s Winters ziet het landschap er ruig uit, behalve als er een vers laagje sneeuw ligt. Klaar voor jou om ontdekt te worden.

Kijk voor meer informatie op Geheim over de grens

 

Foto: wandelen op het Podagristenpad (Grafschaft Bentheim Tourismus)

Steun ons