Ontdek de IJsseldelta: Nederland in het klein

HasseltHet pleziervaargebied van ons land

Het water staat centraal in de IJsseldelta en dat is nooit anders geweest. De IJsseldelta telt, naast het Zwartewater, Zwarte Meer, Ketelmeer en de IJssel, ontelbaar veel weteringen, uiterwaarden en slootjes. Een paradijs voor de watersporter dus. Op het water kunt u genieten van de rust, de ruimte, de natuur én de eeuwenoude havensteden. Een unieke combinatie in ons land. Tegen de tijd dat het donker wordt kunt u aanleggen in één van de vele havens en genieten van een wijntje in Hasselt, culinaire verrassing in Zwolle of overnachting in Kampen.

 

Eén gebied, drie dynamische Hanzesteden

Vanaf de twaalfde eeuw ontstond in Duitsland het Hanzeverbond, doel van het Hanzeverbond was het beschermen en uitbreiden van de handel in producten als zout, granen, vis, hout, wijn, bier en dierenhuiden. In de IJsseldelta treft u maar liefst drie Hanzesteden. De (culturele) rijkdom die het Hanzeverbond met zich mee heeft gebracht is hier nog goed zichtbaar en de dynamiek is vandaag de dag nog goed voelbaar. De steden vertellen verhalen over arbeid, handel en lange zeereizen. De imposante historische gebouwen, havens en verdedigingswerken maken de Hanzesteden tot prachtige ‘levende’ openlucht musea, die tot de verbeelding spreken.

 

Wandelnetwerk Wandelend en fietsend door het Nationaal Landschap  

De IJsseldelta omsluit één van 20 Nationale Landschappen die ons land telt. Nationaal Landschap IJsseldelta bestaat onder andere uit één van de oudste polders van ons land: de polder Mastenbroek. Het unieke landschap onderscheid zich door de grote mate van openheid, de oudste rationele, geometrische verkaveling en het reliëf in het landschap in de vorm van huisterpen en kreekruggen. Het gebied leent zich uitstekend om in te wandelen en te fietsen. Bekijk vanaf de oude zeedijken de polders en geniet van de bijzondere flora en fauna die de IJsseldelta rijk is.

 

Nederland in het klein

De regio IJsseldelta is niet onder één noemer te vangen vanwege het gevarieerde karakter van het unieke gebied. De rijke historie, de karakteristieke (Hanze)steden en dorpen, het cultuurhistorische landschap en de vele monumenten en kerken die de IJsseldelta bezit, zijn unieke historische kernkwaliteiten. Hiernaast bevat de IJsseldelta bijzondere natuurwaarden die zich kenmerken door de grote openheid en het rustieke karakter. Waar uw voorkeur ook naar uitgaat, de IJsseldelta heeft het mooiste dat ons land te bieden heeft. Fiets en wandel door het uitgestrekte landschap, vaar over de mooiste rivieren, bewonder en beleef de historische binnensteden, proef de heerlijke streekproducten, ontdek de vele verhalen die het gebied te vertellen heeft en vertel ze door. Kortom, ontdek uw IJsseldelta; Nederland in het klein.

Meer informatie over de IJsseldelta vindt u op www.ondekdeijsseldelta.nl.

 

Terug naar wandelroutes in Overijssel

Steun ons