Ontdek het nieuwe wandelnetwerk Roermond

14 oktober 2015

wandelnetwerk RoermondMaandag 12 oktober openden de wethouders Waajen-Crins en Fick-Moussaoui samen het nieuwe wandelknooppuntennetwerk in de gemeente Roermond. Een verrassend veelzijdig wandelgebied met veel water en bijzondere natuurgebieden.

Duurzaam toerisme

Het nieuwe wandelnetwerk telt in totaal zo’n 185 km en je wandelt ermee door de historische binnenstad van Roermond, langs de grillige gevormde Maasplassen en door de bijzondere natuur van het Swalmdal. De wethouders Waajen en Fick onthulde maandag in Swalmen een bord van het wandelknooppuntennetwerk. “Met dit netwerk maken we onze prachtige natuur toegankelijk. We ontvangen hier graag veel, nieuwe gasten die zich duurzaam verplaatsen”, aldus wethouder Waajen bij de opening.

Vanuit herberg de Bos in Swalmen namen twee IVN gidsen de gasten mee op een korte knooppuntenwandeling door het Swalmdal. Het natuurgebied is een van de pareltjes in het netwerk. Al snel werden sporen van bevers ontdekt op de oevers van de, hier sterk meanderende, Swalm. In het voorjaar, legden de gidsen uit, nestelen er ook ijsvogels in de steile oevers van het riviertje. Al wandelend wezen ze ook op de vele soorten paddenstoelen in het, nu herfstige, bos. Onder de vele soorten ook het duivelsei, een bijzondere paddenstoel waarvan de gasten zelfs een stukje mochten proeven.

LAW's in het netwerk

Drie Lange-Afstand–Wandelroutes, het Hertogenpad, het Pieterpad en het Maas-Niederrheinpad, gaan door gemeente Roemond en zijn nu in het wandelnetwerk opgenomen. Vrijwilligers van Wandelnet markeerden tot nu toe deze routes met stickers en verf op lantarenpalen, bomen en verkeersborden. Dat is nu verleden tijd. De markeringen worden verplaatst naar de paaltjes van het wandelknooppuntennetwerk. Daarvoor bleken 510 nieuwe markeringsplaatjes nodig te zijn. De gemeente Roermond betaalde de plaatjes en de vrijwilligers van de drie paden schroeven ze de komende tijd op de knooppuntenpaaltjes. Een mooie samenwerking.

Het wandelnetwerk Roermond sluit aan op de netwerken in de omringende gemeenten. Het knooppuntennetwerk in de provincie Limburg breidt zich langzaam maar zeker steeds verder uit. In vrijwel geheel Midden- en Noord-Limburg kun je nu je eigen wandelroute bedenken met behulp van knooppunten. Je haalt daarvoor een kaart van het netwerk bij de VVV of gaat naar Routeplanner Limburg.

Steun ons