Ontmoetingen op NS-wandeltocht De Vuursche

De NS-wandeltocht De Vuursche is populair, ontdekte journalist Anke Manschot. Op een zonnige herfstdag wandelde Anke deze route en ontmoette ze een aantal NS-wandelaars.

NS-wandeltocht De VuurscheEr stappen meer NS-wandelaars op deze zaterdagmorgen met mij uit de trein in Baarn. Een ouder echtpaar weigert een gesprek. Ik heb beet als ik een tweede groepje aanklamp. Margreet (47), projectleidster, heeft twee vrolijke meisjes bij zich: haar dochter Femke (11) met haar vriendin Femke (11). Margreet: "Vanwege de prachtige herfsttinten koos ik vandaag voor een boswandeling. Ik maakte al diverse NS-wandelingen, maar deze nog niet." Dochter Femke: "Ik ga alleen mee omdat het moet en omdat ik na vijf kilometer en aan het eind van de tocht twee dropjes krijg."

NS-wandeltocht De VuurscheEen kilometer verderop liggen de Utrechtse kameraden Ko Melis (25) en Johan Vellekoop (26) op hun buik op het bladertapijt. Ko met een camera in de aanslag, Johan met 'De grote paddenstoelengids van Nederland'. Deze twee buitenmensen delen nog een passie: eten uit de natuur. Johan: "Een vriend tipte mij deze NS-route vanwege de paddenstoelen. Sinds september verslond ik al kilo’s eekhoorntjes-
brood en andere soorten." Dit is de derde NS-wandeling van Ko en de zevende van Johan. Maar het allerliefst gaan ze zonder route-
beschrijving en GPS op pad. Johan: "Toch meer avontuur." Ko: "Een beetje verdwalen is niet erg."

NS-wandeltocht De VuurscheAns Leen (69) en Cor Leen (69) lopen deze NS-route al voor de vijfde keer. Ans: "Vandaag vanwege de verkleuring van de bomen. En we vinden het altijd leuk om koffie te drinken in café-restaurant De Generaal." Ans houdt nog meer van wandelen dan haar man. Cor: "Ik fiets net zo lief. Maar lopen is beter tegen botontkalking." "En je ziet veel meer," vult Ans aan. Hun meest favoriete NS-wandeling is De Veluwezoom. Ans hoopt vandaag tamme kastanjes te vinden. "Ik kook ze twintig minuten. En dan bak ik ze met een uitje erbij. Heerlijk bij spruitjes."

NS-wandeltocht De VuurscheDe Delftse fysiotherapeuten Lenneke (23) en Linda (23) kletsen maandelijks bij. Dit is hun eerste NS-wandeling. Linda zocht hem uit. "De foto’s spraken me aan. En de lengte ook: 13 kilometer. En anderhalf uur met de trein naar Baarn is nog net te doen." Ze vinden het allebei leuk dat de route langs Paleis Soestdijk voert. Lenneke: "Is goed voor mijn culturele CV. En als we verdwalen, moet prinses Beatrix ons maar gidsen. Grapje."


NS-wandeltocht De VuurscheErwin Theunissen (47), dansdocent, vindt wandelen eigenlijk saai. Zijn partner Edwin Kamsma (50), IT’er, moet hem steeds verleiden om vanuit Amsterdam de natuur in te trekken. Erwin: "Edwin zoekt de wandeltochten uit, ik hobbel er achteraan. Onderweg vraag ik als een klein kind hoe lang het nog duurt. Maar vandaag geniet ik." Edwin: "Ik heb een stressvolle baan, in de bossen en aan zee kom ik tot rust. Ik houd me niet altijd aan de routebeschrijving. Als een deel van de wandeling eentonig is of als we kuddes mensen tegenkomen, zoek ik via GPS een alternatief paadje."

Steun ons