Oosterscheldepad in de steigers

2 december 2014

belangenbehartiger Zeeland“Het Oosterscheldepad zou wat meer bekendheid moeten hebben” zegt Martin van den Bergh, belangenbehartiger Wandelnet in de provincie Zeeland. Samen met padcoördinator Thomas Collette, wil hij de route een opknapbeurt geven om daarna het pad weer goed onder de aandacht te kunnen brengen.

Het Oosterscheldepad dateert uit 2003. Dat is misschien nog niet zo lang geleden maar inmiddels is er wel veel veranderd in het gebied. Er zijn dijken verzwaard, pontjes uit de vaart genomen en contracten met landeigenaren verlopen. De Oosterschelde zelf kreeg ondertussen de status van Nationaal Park. De route veranderde niet mee en raakte daardoor een beetje achterop.

Bij Landschapsbeheer Zeeland vonden ze een luisterend oor en de bereidheid om mee te denken. Er volgden een aantal vruchtbare gesprekken, waarbij men de route bekeek aan de hand van de kwaliteitscriteria van Wandelnet. “En we concludeerden samen”, zegt Martin van den Bergh, “dat het pad nog altijd veel potentie heeft. En dat het de moeite waard is om het Oosterscheldepad weer bij de tijd te brengen”. Hij roemt de variatie die het pad de wandelaar nog altijd biedt; onderweg kun je bruinvissen zien, over een indrukwekkende waterkering lopen en de sporen zien die watersnoodramp van 1953 achterliet. Naast veel natuurschoon zijn ook de historische stadjes die aan de route liggen erg interessant om te bezoeken.

Er is dus werk aan de winkel in Zeeland. Er kwam een lijst met concrete knelpunten met bijbehorende, praktische oplossingen. Hiermee gaan ze nu, soms letterlijk, de boer op; zoeken naar nieuwe paden en praten met landeigenaren. “En tegelijkertijd”, zegt Martin van den Bergh, “zoeken we ook naar vernieuwing. Meerdere routevarianten bijvoorbeeld, of digitale informatieverstrekking onderweg en meer samenwerking met andere partners in het gebied.”

Meer wandelaars op het Oosterscheldepad, dat is het uiteindelijke doel. Zodat meer mensen genieten van dit wonderbaarlijke landschap en na een dag wandelen iets meer weten over het ontstaan ervan. Als dat lukt, zijn belangenbehartiger Martin van den Bergh en padcoördinator Thomas Collette bijzonder tevreden mensen.

Foto: Martin van den Bergh in de vergaderzaal van Proviciale Staten van Zeeland

Steun ons