Op naar het zuiden!

8 mei 2014

Met mijn gezicht pal in de stevige noorderwind wind kijk ik uit over het waddengebied dat voor me ligt. Verderop ligt de zee, daarboven de Waddeneilanden. Een draai van 180 graden – daar ligt het zuiden, en daar gaat de tocht naar toe. "Op naar Limburg!" roept één van mijn medewandelaars lachend. En daar gaan we. Met z'n vieren, een kleine groep, en allemaal vastbesloten om het einde van de 492 kilometer te halen.

Blog 1: traject Pieterburen - Winsum

Blog PieterpadAls journaliste reisde ik veel en schreef reportages in binnen- en buitenland. Het plan om het Pieterpad te gaan lopen en erover te schrijven ontstond toen ik vorig jaar zomer begon aan de GR St Jacobs Route in Frankrijk - één van de routes richting Santiago de Compostella. Om ook in Nederland te blijven wandelen en ons land vanuit een ander perspectief te zien, kocht ik op een zonnige dag het boekje van het Pieterpad. De eerste data werden geprikt, de wandelschoenen ontdaan van modder en medewandelaars enthousiast gemaakt.

Het Pieterpad is zo'n populaire wandelroute dat menigeen denkt dat het er al eeuwen ligt. Velen menen dat het Pieterpad een oude pelgrimsroute is, net zoals de route naar Santiago de Compostella. Toch is de Sint-Pietersberg geen bedevaartsoord en zeker niet voor de protestantse Noord-Groningers uit Pieterburen! Het Pieterpad is in de periode tussen 1975 en 1981 bedacht door twee dames op leeftijd: Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Zij hadden het verlangen om ook in Nederland een wandelroute tot stand te brengen die vergelijkbaar zou zijn met de lange Europese wandelroutes. Het werd de verbinding van Pieterburen aan de Groninger waddenkust met de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Vandaar de naam: Pieterpad.

Blog PieterpadMijn tocht begint 4 km ten noorden van Pieterburen, om ook echt op het noordelijkste punt te beginnen. Na een klein uurtje lopen komen we in Pieterburen aan - het eigenlijke beginpunt. En na een kop koffie en een korte blik op de Zeehondencrèche, gaan we officieel van start.

Het pad voert langs slootjes, grote vrijstaande huizen, langs akkers van stevige kleigrond, en boerderijen met hopen pas geoogste suikerbieten op de erven. De weg slingert door het Oosterbos en komt uit aan de rand van Eenrum. Het kleine Groningse dorp is stil, maar mooi en verrassend. Bij de oude kerk uit de 13e eeuw, zo lezen we, blijven we even staan. Het is nu niet ver meer. Deze eerste tocht is met 15 kilometer in totaal gelijk ook de kortste van alle etappes.

Het laatste stuk is de wandeling wat eentonig langs de vaart, en er ontstaat wat gemopper in de groep over het saaie ‘recht toe recht aan’ landschap. Maar al snel ligt daar Winsum voor ons, en de belofte van de mooie dorpskern.

Een korte wandeling, maar goed om mee van start te gaan. In mijn volgende blog leest u over de tocht naar Groningen, waar een stille wandeling overgaat in de bruisende drukte van de stad.

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons