Opening Groot-Frieslandpad

12 september 2016

Opening Groot-FrieslandpadHet Groot-Frieslandpad is officieel geopend. Michiel Schrier, gedeputeerde van provincie Friesland, plaatste de allerlaatste markering. Voorafgaand aan de openingshandeling discussieerden vier panelleden over de vraag: hoe kunnen provincies en organisaties het de wandelaar leuker en makkelijker maken?

Extra budget voor wandelen in Friesland

Wil Friesland als wandelprovincie blijven meetellen, dan moeten recreatieondernemers, belangenclubs en ondernemers meer samenwerken. Dat betoogde Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid van de PvdA tijdens het minisymposium. Er moet genoeg te beleven zijn langs de routes. En wandelaars zouden uit meer arrangementen moeten kunnen kiezen. Maar dan moeten meer individuele ondernemers, zoals eigenaren van Bed & Breakfast met elkaar gaan samenwerken, vindt ook Carmen Kentie, secretaris van WandelReijk en zelf eigenaar van een Bed & Breakfast. Gedeputeerde Schrier gaf aan dat Friesland meer gaat investeren in wandelen om mensen met elkaar te verbinden.

Terug in de tijd

Het Groot-Frieslandpad (LAW 14) doorkruist de provincies Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen. De 362 km lange route begint in Bergen aan Zee, loopt door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken, en eindigt in het Duitse plaatsje Leer. Al wandelend keer je terug in de tijd, toen de Zuiderzee nog niet bestond en Friesland samen met de huidige provincie Noord-Holland één geheel vormden.

Na 18 jaar weer nieuw pad

De route begint in Bergen aan Zee en gaat dan dwars door West-Friesland via Medemblik naar Enkhuizen. Daar steekt de wandelaar het IJsselmeer over en struint verder, van Stavoren via Hindeloopen, Workum en IJlst naar Sneek. De route vervolgt haar weg door fraaie esdorpen in de Kop van Drenthe en het verrassende Westerwolde om te eindigen in het Duitse plaatsje Leer. “Met het Groot-Frieslandpad is Nederland na 18 jaar weer een nieuw en bijzonder Lange-Afstand-Wandelpad rijker. Nergens vind je zoveel rust en ruimte”, aldus Joep Naber, directeur van Wandelnet.

Enthousiaste vrijwilligers

De gids van het Groot-Frieslandpad is verkrijgbaar in de webwinkel van Wandelnet en de (reis)boekhandel. De route is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de provincies Noord-Holland, Friesland en Gemeente Noordenveld, en dankzij de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers. Initiatiefnemer van de route is vereniging TeVoet.

Steun ons