Aanpassingen Nederlands Kustpad deel 2

Vrijwilliger Roel Bouwman is padcoördinator van het zuidelijke deel van het Nederlands Kustpad deel 2, van Hoek van Holland tot Haarlem. Hij laat u graag kennismaken met 'zijn' pad en vertelt u welke wijzigingen er in 2013 zijn gerealiseerd. Rechts vindt u het verslag over het noordelijke deel van het Nederlands Kustpad deel 2, van Haarlem tot Den Oever.

"Het Nederlands Kustpad maakt van Hoek van Holland tot Haarlem zoveel mogelijk gebruik van de duinenrij langs de Noordzee, één aaneengesloten natuurgebied. Het begint al in Hoek van Holland, waar u met uitzicht op het indrukwekkende Europoortcomplex, zonder omwegen richting pier loopt en dan naar het noorden afslaat, langs het strand en door de duinen.

Verderop zit er nu nog een saai stuk in langs een nieuwbouwwijk, waar de wandelaar vroeger een proefje kon krijgen van het karakteristieke kassenlandschap van het Westland. Met de nieuwe uitgave (december 2013) gaan we dit stuk veranderen en loopt de route veel aantrekkelijker door de duinen naar Ter Heijde.

Zandmotor Den HaagIn Ter Heijde gaan we ook een ommetje maken naar een uitzichtpunt, waar men een subliem gezicht heeft op de Zandmotor (zie foto). De Zandmotor is een experi-menteel project om de kust zichzelf zoveel mogelijk te laten beschermen door gebruik te maken van het transport van zand vanaf een kunstmatige eiland door middel van de natuurlijke stroming van de zee.

Tussen Ter Heijde en Kijkduin gaan we even het achterland in om te genieten van de fraaie natuurgebieden die hier liggen tussen de duinenrij en het Westland. Ook hier wordt de route verbeterd: een drassig stuk bij de plas Madestein wordt vervangen door een goed beloopbaar pad aan de overkant van de plas dat bovendien een restaurant aandoet.

Na Kijkduin komt Scheveningen, met zijn in 2013 geheel vernieuwde boulevard. U loopt over deze boulevard tot aan het Kurhaus, om daar af te slaan richting stad. U slingert door de stad en komt natuurlijk langs de culturele hoogtepunten van Den Haag (Vredespaleis, Lange Voorhout, Binnenhof en Mauritshuis).

Meijendel Als u eenmaal het centraal station gepasseerd bent loopt u naar Haarlem door één langgerekt natuurgebied, slechts onderbroken door de boulevards van Katwijk en Noordwijk. Clingendael, de Waalsdorpervlakte, Meijendel (zie foto), de Coepelduynen en als klap op de vuurpijl de Waterleidingduinen; het ene hoogtepunt wisselt af met het andere. Vergeet vooral niet het ommetje te maken naar het indrukwekkende monument op de Waalsdorpervlakte, waar ieder jaar op 4 mei de dodenherdenking plaatsvindt. We gaan proberen dit zonder omweg op te nemen in de route.

Aan de stadsrand van Haarlem, bij Kraantje Lek, neemt u afscheid van de duinen en loopt u Haarlem binnen. U slingert door de knusse straatjes van de binnenstad naar het station. En heeft u er nog niet genoeg van, dan vervolgt u hier dus uw weg over het noordelijk gedeelte van het Nederlands Kustpad, helemaal naar Den Oever."

Steun ons