Aanpassingen Nederlands Kustpad deel 2

Vrijwilliger Jaap Vloon is route-ontwikkelaar van het noordelijke deel van het Nederlands Kustpad deel 2, van Haarlem tot Den Oever. Hij vertelt u graag welke wijzigingen er in 2013 zijn gerealiseerd. Rechts vindt u het verslag over het zuidelijke deel van het Nederlands Kustpad deel 2, van Hoek van Holland tot Haarlem.

"De eerste wijziging is bij het Nationaal Park De Kennemerduinen, bij uitzichtpunt Lichtbakkeet. Op verzoek van de beheerder van het Nationaal Park lopen we nu om de berg heen i.p.v. er overheen.

Een wat grotere wijziging in de routelijn ligt iets ten noorden van Parnassia. Hier worden de duinen gedeeltelijk afgegraven voor een verbeterde verstuiving van het achterduin. We lopen nu ongeveer een kilometer verder over het strand en gaan dan over de duinen. Achter de duinen gaan we via een nieuwe route richting Santpoort.

Iets verder nEgmond aan Zeeaar het noorden bij de randweg van Beverwijk is de situatie veranderd. De route is hier aangepast. Ook maken we gebruik van de paden langs de kinderboerderij die hier gebouwd is. Even verder, is het park Westerhout opengesteld en kunnen we de route iets verleggen.

Voor de veiligheid van de wandelaars is de route in de buurt van de Kruisberg in het duin van Heemskerk iets aangepast. In de zomer zorgen de fietsende strandgangers daar voor enig gevaar.

Vanaf Egmond aan Zee naar Bergen aan Zee, waar de hoofdroute over het strand loopt, is een nieuwe (extra) mogelijkheid gevonden om door het prachtige ruige duingebied vlak achter de duinen te lopen.

Verder zijn er in de route tot Sint Maartenszee een aantal kleine wijzigingen aangebracht. Vanaf Sint Maartenszee gaat de 'oude' route over fietspaden naar Callantsoog, dit gedeelte is er in zijn geheel uitgehaald. De route naar Callantsoog gaat nu over het strand en sluit bij het kerkje weer aan op de route.

Ten noorden van Callantsoog splits het pad zich. Waar nu nog de Hoofdroute naar Den Helder loopt, zal dit een aftakking worden naar Den Helder. De hoofdroute gaat nu via Hippolytushoef en Stroe richting Den Oever en Afsluitdijk.

Een mooi aantal verbeteringen in deze 150 kilometer van het Kustpad!"

Steun ons