Over wit-rood en de Poolse vlag

13 maart 2014

Maandagochtend werd ik er weer op aangesproken... In het overleg wees ik met mijn rechterhand op de linker revers van mijn jasje, terwijl ik vertelde dat we er in Nederland zo'n 10.000 kilometer van hebben. 'Verrek', zegt één van mijn gesprekspartners, 'ik vroeg me al af waarom je een speldje van de Poolse vlag droeg'.

Poolse vlag

En hij is niet de enige. Blijkbaar is voor veel mensen een rechthoekig streepje wit boven een gelijkvormig streepje rood eronder wel herkenbaar als de Poolse vlag, maar niet als de markering van een Lange-Afstand-Wandelpad. Uit onderzoek van de Nationale Wandelmonitor blijkt dat het teken door 60% van de wandelaars in Nederland herkend wordt als markering.

Hoe erg is dat?

Nou, geen probleem lijkt me. Sterker nog, die onherkenbaarheid kun je zelfs als een sterk punt beschouwen. Of beter gezegd, de onzichtbaarheid. Als je wel eens een stukje van een LAW hebt gelopen, dan zie je ze overal, op de gekste plekken. Maar, als je daarentegen de markering niet 'gebruikt', dan zul je die zelfde stickers nog nooit hebben opgemerkt. Dan ben je er al tientallen keren straal voorbij gelopen.

Gelukkig geeft dat wit-rode speldje mij in mijn werk vaak een aanleiding voor een leuk gesprek. In de trein, maar ook bij een congres waar ik met mensen in contact kom die Wandelnet helemaal niet kennen. Als je dus iemand met zo'n speldje ziet, dan vinden we 't hartstikke leuk als je ons daar op aanspreekt. En we leggen ook met trots uit wat 'wit-rood'  voor ons betekent.

Lees meer over het 'wit-rood' van Lange-Afstand-Wandelpaden.

 

 

Ankie
coördinator belangenbehartiging
Wandelnet

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons