Overweg Heemstede moet weer open!

9 december 2015

Vandaag heeft de Raad van State uitspraak gedaan in het hoger beroep over de spoorwegovergang Alverna in Heemstede: de spoorwegovergang moet weer open!

Uitspraak

De Raad van State bevestigt hiermee de uitspraak van Rechtbank Noord-Holland: de overweg is wel degelijk een openbare weg. ProRail betwistte die uitspraak en ging in hoger beroep bij de Raad van State.

Mooi succes

Wandelnet is ontzettend blij met deze uitspraak. Samen met de Fietsersbond had Wandelnet deze zaak aangespannen, omdat ze vonden dat er een veilige toegang moest blijven voor de honderden wandelaars en fietsers die dagelijks gebruik maakten van de overweg. De spoorwegovergang werd in oktober 2014 door ProRail afgesloten. En dat terwijl de zaak nog onder de rechter was.

Openbaar pad

Het is heel goed nieuws voor alle wandelaars en fietsers die met veel plezier een ommetje maakten via het Laantje. Vladimir Mars (vrijwilliger bij Wandelnet): “Wij doen een oproep aan de gemeente om de openbaarheid van de overweg nu actief te gaan handhaven. Dat wil zeggen: ProRail sommeren om het hekwerk weg te halen en de spoorwegovergang te herstellen voor fietsers en wandelaars. En in de uitspraak is terug te lezen dat ProRail moet zorgen voor een veilige oversteek.”

Oplossing

Eerder dit jaar waren Fietsersbond en Wandelnet al in overleg met de gemeente en ProRail. Daar hebben zij voorgesteld een alternatief veilig overwegsysteem te ontwikkelen (‘overweg-light’). De Tweede Kamer heeft daar ook op aangedrongen bij de staatssecretaris. Zij stelde 5 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van dergelijke innovatieve systemen om onbewaakte overwegen te beveiligen en 5 miljoen voor gebiedsgerichte oplossingen. Daar zou Alverna ook van kunnen profiteren, bijvoorbeeld voor een proefproject.

Wandelnet en  Fietsersbond pleiten voor een open overweg, maar ook een veilige overweg, en dat kan met eenvoudige middelen, zonder toeters of bellen. Een tunneltje kan ook, zo blijkt uit een rapport van Movares uit 2009, maar dat is natuurlijk wel duurder. De organisaties willen graag weer snel met de gemeente en ProRail aan tafel.

Vrijwilligers

Dit resultaat kon alleen tot stand komen met de inzet van vrijwilligers, zowel van Wandelnet als de Fietsersbond. In het bijzonder zijn we vanuit Wandelnet heel trots op onze vrijwilliger Vladimir Mars. Met een onvoorstelbare hoeveelheid tijd, tomeloze energie en vasthoudendheid werkt hij aan dit dossier.

Steun ons