Paddenstoelen verzamelen in Nederland

26 oktober 2015

Wie in de herfst gaat wandelen komt onderweg vaak bijzondere dingen tegen: de bomen zijn prachtig rood, geel en oranje gekleurd en paddenstoelen schieten uit de grond. Vooral die laatsten nodigen uit om ze te verzamelen en er thuis iets lekkers van te maken. Maar wie op pad gaat om paddenstoelen te plukken, moet zich goed voorbereiden.

Soorten paddenstoelen

De eerste vraag die zich aandient bij het verzamelen van paddenstoelen is, welke eetbaar zijn en welke niet. Iedereen kent immers de schrikbarende verhalen van mensen die na het eten van een verkeerde paddenstoel ernstig ziek zijn geworden of zelfs zijn overleden, zoals onlangs nog in Duitsland. Twee dodelijke soorten die in Nederland voorkomen zijn de groene knolanamiet en de vliegenzwam. Ook een paddenstoelenboek biedt niet altijd uitkomst, omdat daar slechts een klein deel van het aantal soorten in staat. Er zijn meer dan vijfduizend erkende paddenstoelensoorten, en er worden nog steeds nieuwe ontdekt.

Benodigdheden voor het verzamelen

Het eerste wat nodig is voor het verzamelen van paddenstoelen is natuurlijk een emmer om de vondsten in mee te nemen. Ook een scherp mesje, om de stelen dicht bij de grond mee af te snijden, is onmisbaar. Daarnaast is goede kleding belangrijk, want paddenstoelen groeien vaak buiten de gebaande paden. Een paar goede schoenen, bijvoorbeeld rubberlaarzen of bij langere wandelingen stevige wandelschoenen, zijn dus noodzakelijk. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden bieden de verschillende online shops.

Mag het wel?

Een veelgehoorde vraag is of het plukken van paddenstoelen wel legaal is. Het antwoord luidt: dat hangt ervan af waar het gebeurt. Zelfs het plukken van kleine hoeveelheden paddenstoelen kan als diefstal worden opgevat, als de eigenaar van het bos dat zo ziet. In publieke bossen laat Staatsbosbeheer het plukken van kleine hoeveelheden toe.

(advertorial: tekst is geschreven i.s.m. Zalando)

Steun ons