Pelgrimsroutes Groningen online

24 april 2017

Kerkje van Oostum pelgrimswandelingenVrijdagmiddag drukte de Groningse Commissaris van de Koning de heer R. Paas met een pelgrimsstaf op het toetsenbord. Daarmee ging het netwerk van 2300 km Groninger pelgrimsroutes online.

Middeleeuwse kerken

In het noorden van Groningen ligt een oud cultuurlandschap, klaar om ontdekt te worden door de wandelaar. Met oude dijken, grote boerderijen, prachtige terpdorpen en unieke kerkjes. Die laatste zijn een wandeling meer dan waard. De Stichting Pelgrimeren in Groningen ontwikkelde daarom een netwerk van pelgrimsroutes, langs al die vroeg- en laatmiddeleeuwse kerken en langs ruim dertig kloosterterreinen. Ruim honderd kerken zijn ook van binnen te bezichtigen.

Dagwandelingen en meerdaagse tochten

Thesinge, Farmsum, Bierum, Spijk of Wirdum? Een korte wandeling of een meerdaagse tocht? Het is allemaal mogelijk. Het nieuwe netwerk van Groningse pelgrimsroutes biedt 125 mooie rondwandelingen van gemiddeld 8 kilometer lang. Daarnaast zijn er nog eens 62 dagetappes van gemiddeld 21 kilometer waarmee je van camping tot camping of van B&B naar B&B loopt. Je wandelt zoveel mogelijk over gras-, wandel- en fietspaden en komt door de vele natuurterreinen die de provincie rijk is.

Gratis downloaden

De pelgrimswandelingen zijn gratis te downloaden. Ga naar SPiG en maak je keuze. Wie onderweg meer verdieping zoekt, vind daar ook per etappe een aantal mooie bezinningswerkvormen. Niet voor niets wordt, volgens de Stichting Pelgrimeren in Groningen, wandelen ook wel het tempo van de ziel genoemd.

Het netwerk van pelgrimsroutes is ontwikkeld door de Stichting Pelgrimeren in Groningen in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken en de Raad van Kerken in Groningen en Drenthe.

 

Foto: kerkje van Oostum (Britta Schmidt)

Steun ons