Protestmars 'Red de overwegen' groot succes

16 september 2013

Overweg HeemstedeOndanks het regenachtige weer was er een grote opkomst bij de protestwandeling van Wandelnet en Fietsersbond voor het behoud van de overweg Laantje van Alverna afgelopen zaterdag. Bij de start waren een kleine honderd deelnemers aanwezig.

Onderweg getuigden tientallen bewoners dat ze al wel minstens 30, 40, zelfs 60 jaar over het Laantje van Alverna en de overweg gewandeld of gefietst hebben. Met deze getuigen kunnen Wandelnet en Fietsersbond in een eventuele rechtszaak makkelijk aantonen dat de weg door verjaring openbaar is geworden, ook al is het laantje in particulier bezit. ProRail mag de overweg niet sluiten als deze openbaar blijkt.

Raadscommissie fluit wethouder terug

Donderdagavond 12 september discussieerde de 'Raadscommissie Ruimte van gemeente Heemstede twee uur lang over de voorgenomen sluiting van de overweg Alverna. Gedurende de avond uitten veel omwonenden hun bezorgdheid over de sluiting; emotionele reacties over het 'Kloosterommetje' te voet en de vele fietstochtjes naar de Amsterdamse Waterleidingduinen, het strand en Zandvoort. Deze uitjes zouden met de sluiting van beide overwegen een stuk minder aantrekkelijk worden en veel omlopen en omfietsen betekenen. Hun speeches maakten veel los bij het publiek op de volle tribune (veel geklap) én bij de raadsleden.

Openbaar of toch niet?

De voltallige raadscommissie realiseerde zich dat er tot nu toe te weinig rekening is gehouden met de recreatieve belangen van de bewoners van Heemstede. B&W gaat daarom nu eerst uitzoeken of de Gemeenteraad als bevoegd gezag het recht heeft om de openbaarheid van het laantje te bevestigen. De kwestie van openbaar of niet zal nu dan eindelijk - na twee jaar - uitgezocht worden. Al met al kunnen we ervan uitgaan dat ProRail voorlopig niet kan beginnen met de aanleg van genoemde ontsluitingsweg, waarvoor zij eerder al een vergunning ontvangen heeft. 

Steun ons